Неразвијене општине желе више новца из републичке касе

Младен Стојановић
Неразвијене општине желе више новца из републичке касе

БИЈЕЉИНА - Савез општина и градова Републике Српске припремиће законске приједлоге којима ће се помоћи развој неразвијених и изразито неразвијених општина, речено је на састанку начелника 35 неразвијених општина који је одржан данас у Бијељини.


Неке од предвиђених мјера које ће се, вјероватно наћи већ на првом засиједању нове Владе РС биће пребацивање социјалних и других обавеза на републички буџет, задржавање дијела пореза на доходак грађана, задржавање прихода од казни, до повећања личних доходака за 30 или више одсто у неразвијеним општинама.

Више од половине, тачније 35 од укупно 64 локалних заједница је неразвијено или изразито неразвијено, упозорио је секретар Савеза општина и градова РС Ацо Пантић.

- Влада Републике Српске је у протеклом периоду пружала разне видове материјалне и нематеријалне подршке и очекујемо да ће се то наставити и у наредном периоду, али желимо доћи и до системских рјешења за повећање прихода у неразвијеним општинама са којима ћемо ићи пред нову Владу. Овај проблем се мора ријешити и доношењем низа закона, као Закона о финансирању одрживог развоја, формирањем Фонда за развој неразвијених општина и другим рјешењима - рекао је Пантић.

За начелника Општине Невесиње Миленка Аврамовића највећи проблем је одлазак способних, младих људи на школовање у велике центре, након чега се не враћају у стару средину, него или остају у градовима гдје је већа плата или одлазе у иностранство.

- Херцеговина је разуђена и слабо насељена. Невесиње има близу 1.000 квадратних километара, а једва 14.000 становника - упозорио је Аврамовић.

Начелник Чајнича Горан Караџић сматра да се одлазак може ријешити законском одредбом о повећању плата за 30 и више одсто на подручју неразвијених општина, али и развојем индустрије у смислу финализације производа у одређеним гранама као што је прерада дрвета.

-  У Чајничу је од рата до данас стасало 30 доктора наука, али ни један није остао. Пуна их је Бијељина и Бањалука. Давно је требало донијети и одређена законска рјешења као што је земљишна или пореска реформа, или извршити прерасподјела пореза - упозорио је  Караџић и предложио да се изврши и прерасподјела средстава за здравствену заштиту, али и других буџетских давања у сврху спречавања исељавања становништва.

Начелник општине Лопаре Радо Савић упозорио је да ситуација постаје „драматична" јер на територија коју заузима 35 неразвијених или изразито неразвијених општина, која чини више од половине простора Републике Српске, живи само око 250.000 становника, дој је укупан буџет свих тих заједница мањи од буџета Бањалуке.

- Тешко је направити функционалан живот у нашим заједницама. Имамо два најважнија проблема: немамо људи и немамо средстава. Предлажем да се повећа издвајање од ПДВ-а неразвијеним општинама, или да се терет социјалних давања пребаци на Републику, или да нам остаје више из пореза на лична примања - рекао је Савић.

За начелницу Језера Снежану Ружичић важно је да се реализује пронаталитетна политика Владе Републике Српске.

- Требају се дати одређени подстицаји и имамо примјера у окружењу, треба дати људима мотив да остану у малој општини. Људи се могу мотивисати да дођу тако да им плата буде за 30 и више одсто већа плата него у развијеним срединама, да сваки становник мале заједнице има право на давања у образовању и социјализацији дјеце, да се обезбиједи финансирање тих потреба из републичког буџета - предложила је она истичући да је циљ финансијско оснаживање малих општина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана