Непроцјењиве добробити шума

Срна
Foto: илустрација

БИЈЕЉИНА- Широм планете се 21. марта обиљежава Свјетски дан шума, а циљ је да се укаже на њихов значај и утицај на опстанак човјечанства. Шуме доприносе равнотежи кисеоника, апсорбирају угљен-диоксид, заустављају честице прашине и пепела, штите од штетног дјеловања вјетра, штите ријечна подручја и изворишта вода.

Шуме утичу на прочишћавање атмосферских вода, позитивно дјелују на климу, штите тло од ерозије, те осигуравају станишта за многобројне врсте флоре и фауне.

Оне данас покривају нешто више од 30 одсто укупних копнених површина Земље – простиру се на око четири милијарде хектара. Шуме покривају трећину копнене површине планете Земље, биолошки су најразноврснији екосистеми на копну, у којима обитава више од пола копнених врста животиња, биљака и инсеката.

Упркос свим непроцјењивим еколошким, привредним, друштвеним и здравственим добробитима, човјек уништава шуме без којих не може живјети. Крчење је и даље озбиљан проблем у цијелом свијету.

Према подацима УН, годишње се уништи око 13 милиона хектара шуме, 12 до 20 одсто емисија стаклених гасова у свијету, који проузрокују климатске промјене, изазвано је управо крчењем шума.

Шумарство је значајна привредна грана у Републици Српској, па су самим тим и огромни притисци на природно богатсво. Природним богатством треба управљати на начин који промовише еколошки одговорно, друштвено корисно и економски одрживо газдовање шумама, наводи Јавно предузеће "Шуме Републике Српске".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана