Неправилна употреба антибиотика пријетња безбједности пацијената

Срна
Неправилна употреба антибиотика пријетња безбједности пацијената

САРАЈЕВО - Једна од три особе користи антибиотике који им нису прописани, због чега је антимикробна отпорност озбиљна пријетња безбједности пацијената у европској регији, наводи се у студији коју је урадила Свјетска здравствена организација /СЗО/.

Само двије трећине особа у 14 земаља европске регије, које су учествовале у недавном истраживању, изјавиле су да су своју посљедњу куру антибиотика добиле уз љекарски рецепт. Истраживање је спроведено у Албанији, Арменији, Азербејџану, Бјелорусији, БиХ, Грузији, Казахстану, Киргистану, Црној Гори, Сјеверној Македонији, Молдавији, Таџикистану, Турској и Узбекистану, саопштено је из СЗО у БиХ.

Једна од три особе је користила антибиотике преостале од посљедњег пута када су им преписани или их је добила без рецепта у апотеци или на неком другом мјесту, што је три пута више него што је то забиљежено у земљама ЕУ и Европског економског простора /ЕУ/ЕЕА/.

Наведени прелиминарни резултати долазе из новог истраживања о познавњу, ставу и односу према питању антимикробне резистенције, које је први пут урађено у источном дијелу регије, укључујући ту подручје Кавказа и централну Азију.

Само на подручју ЕУ/ЕЕА, више од 35.000 особа сваке године умре као директна посљедица инфекција које су постале неизљечиве антибиотицима. Регионални савјетник за контролу антимикробне резистенције при СЗО Данило Ло фо Вонг истакао је да када се антибиотски лијекови превише користе или дужи период или када нису потребни, бактерије постану отпорне на њих.

"Без заједничког напора, можемо очекивати у будућности да болести које су иначе изљечиве, као што су инфекције уринарног тракта, постану неизљечиве, а докторски третмани, као што су операције или хемотерапије, сувише опасне по пацијенте да би се обавиле", упозорава Вонг.

У саопштењу се наводи да је 50 одсто испитаника изјавило да је током протекле године користило антибиотике, што је двоструко више него што је случај у земља ЕУ/ЕЕА у истом периоду, док 61 одсто није знало да антибиотици не дјелују против вируса, а више од половине њих погрешно вјерује да су они ефикасни против прехладе.

Половина испитаника у земљама ЕУ/ЕЕА вјерује да антибиотици дјелују против вируса, што је нетачно. Двије трећине испитаника је одговорило да вјерује да непотребно кориштење антибиотике чини неефикасним. Поводом Свјетске седмице свјесности о антимикробној резистенцији, регионални директор СЗО за регију Европа, Ханс Хенри П. Клуге, истакао је озбиљност проблема, назвавши антимикробну резистенцију "спорим цунамијем који се појављује на хоризонту".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана