Непознати детаљи из живота патријарха Павла

ГС
Непознати детаљи из живота патријарха Павла

Блаженопочивши патријарх српски господин Павле и 11 година послије смрти (упокојио се 15. новембра 2009.) живо је присутан у сјећању и молитвама вјерника и поштовалаца. Овај скромни, а својим непролазним дјелом велики пастир Српске православне цркве, рођен је 11. септембра 1914. године.

На крштењу у цркви Св. апостола Петра и Павла у родном селу Кућанци (код Доњег Михољца у Славонији, тадашња Аустроугарска монархија), добио је име Гојко. Из веома оскудних података о том најранијем периоду патријарховог живота, још се само сазнаје да су му родитељи били Стеван и Ана Стојчевић.

Поријекло патријарха Павла до данас није било предмет већег интересовања, па је отуда остало и неистражено да ли је патријарх понио презиме Стојчевић по оцу или по дјевојачком презимену своје мајке. У свим досад објављеним биографијама, истицано је углавном да је рано остао без оба родитеља. За оца Стевана наведено је да је радио у Америци, да је тамо оболио од туберкулозе и да се вратио у Кућанце те да је преминуо кад је Гојку било три године, а недуго пошто се родио његов брат Душан. Послије неколико година, мајка Ана се преудала, а Гојко и Душан су остали код бабе и тетке по оцу. Нажалост, убрзо је преминула и њихова мајка Ана (преминула приликом трећег порођаја, претходно родивши двије кћерке, Љубу и Виду, у браку са једним удовцем).

У настојањима да провјеримо податак о патријарховом оцу у књигама умрлих за село Кућанци, немало нас је изненадило кад нисмо наишли на помен Стевана Стојчевића. То нас је навело да истражимо да ли се под тим именом можда помиње као усељеник у САД, с обзиром на навод да је тамо ишао у печалбу. Документ до којег смо у тој потрази дошли омогућио је да се клупко везано за поријекло патријарха Павла по оцу лагано али сигурно одмота.

Наиме, једини Стеван из села Кућанци који је тих година отишао за Америку био је онај с презименом Окрајнов. Он је пристигао на Елис Ајленд код Њујорка 28. марта 1910. Како се наводи на листи путника који су пут Америке 19. марта исте године кренули из Ротердама у Холандији, Стеван Окрајнов је тада имао 28 година, а наведено је да је био неожењен, тј. самац. Помен презимена Окрајнов навео нас је на даље истраживање које је резултирало непобитним открићем да је поменути Стеван нико други до отац патријарха Павла!, пишу Новости

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана