Неопходна изградња капацитета за ефикасну борбу против сајбер криминала

Срна
Неопходна изградња капацитета за ефикасну борбу против сајбер криминала

САРАЈЕВО - У БиХ су неопходне обуке у области борбе против сајбер криминала с обзиром на развој нових технологија, констатовано је на радионици у Сарајеву на којој су учествовали представници безбједносних и правосудних институција и агенција са свих нивоа власти.

Организација и одржавање радионице о пружању помоћи у изградњи капацитета за ефикасну борбу против сајбер криминала у БиХ резултат је добре сарадње Министарства безбједности у Савјету министара и Амбасаде Чешке у БиХ.

Радионица је реализована у оквиру програма развојне сарадње Чешке у БиХ, а предавачи су били представници чешких институција и експерти у борби против сајбер криминала, саопштено је из Министарства безбједности.

"Циљ радионице је био размјена информација и презентација праксе о борби против сајбер криминала на националном и међународном нивоу, као и међународној и међуагенцијској сарадњи", наводи се у саопштењу.

Окупљенима су се обратили министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић и амбасадор Чешке у БиХ Ивана Хлавсова.

Истакнуто је да убрзана информатизација и компјутеризација, поред своје изразито позитивне стране, има и негативну страну, јер су отворена врата за нова криминална и терористичка понашања, односно злоупотребу критичне инфраструктуре и нове хибридне пријетње.

Током радионице наглашене су и обавезе које је БиХ добила кроз препоруке из Пододбора за правду, слободу и безбједност у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и БиХ и препоруке Подобора за иновације, информационо друштво и социјалну политику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана