Немар током градње најчешћи узрок разорног рушења зграда: Каква је ситуација код нас?

ГС
Немар током градње најчешћи узрок разорног рушења зграда: Каква је ситуација код нас?

БАЊАЛУКА - У ери инвеститорског пројектовања, када је профит једино мјерило, градња и код нас није на задовољавајућем нивоу, рекли су за РТРС декан Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Универзитета у Бањалуци Саша Чворо и Ађелко Цумбо са Катедре за материјале и конструкције.

Говорећи о земљотресу у Турској и разорном урушавању објеката, навели су да су таква урушавања највећим дијелом посљедица немара током градње.

- Овакво разорно рушење зграда које се догодило у Турској током земљотреса највише је због грешке током градње. Питање је и квалитета бетона којим су зграде рађене - рекао је Цумбо.

Чворо наводи да је ово тема о којој је најтеже говорити када се нешто догоди.

- Морамо водити рачуна о изради просторно планске документације, изради техничке документације, ревизији техничке документације, контрола извођења радова и друго - рекао је Чворо.

Подсјећамо, у Турској су почела хапшења осумњичених за немар током изградње стамбених зграда, које су се урушиле у земљотресу. Снимци катастрофалног земљотреса који је погодио Турску и Сирију показали су да су се зграде рушиле као куле од карата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана