Нема званичних података о броју дјеце која играју игре на срећу

Срна
Нема званичних података о броју дјеце која играју игре на срећу

БАЊАЛУКА - У Републици Српској не постоје званични подаци о броју малољетника који учествују у играма на срећу, нити је до сада рађено званично истраживање субјеката заштите, иако се у јавности често говори да је овај проблем веома присутан, рекла је Срни омбудсман за дјецу Гордана Рајић.

Рајићева је истакла да јавности нису доступни ни подаци о томе да ли се и колико често врши инспекцијски надзор над спровођењем законских одредаба којима је јасно дефинисано да је лицима млађим од 18 година забрањено учешће у играма на срећу, као и улазак у објекте у којима се оне приређују.

"Сходно томе не постоје ни организоване системске мјере, како у области превенције, тако и у области интервентног дјеловања", навела је Рајићева.

Она је додала да је Омбудсман за дјецу 2021. године сачинио посебан извјештај о учешћу младих у играма на срећу, којим је обухваћен одређен број средњошколаца, али, како наводи, он није одраз стварног стања, нити се на основу њега може утврдити да ли је овај тренд у порасту, нити остали параметри битни за анализу и праћење ове појаве.

"Наведени извјештај је показатељ да упркос законској забрани одређени број малољетника учествује у играма на срећу и има несметан приступ објектима у којима се оне приређују, а веома забрињавајући је и податак да дио младих игре на срећу игра са својим родитељима", истакла је Рајићева.

Према њеним ријечима, проблем су и све заступљеније онлајн игре на срећу, будући да се на овај начин може учествовати било гдје и било када.

"Пажњу је неопходно усмјерити, прије свега, на провођење превентивних мјера с циљем спрјечавања понашања која могу имати негативне посљедице по здравље и психофизички развој дјетета", истакла је Рајићева. О

на је додала да је управо из тог разлога неопходно да сви приређивачи игара на срећу поштују законске одредбе и не дозвољавају дјеци да учествују у играма на срећу, а да инспекцијски органи појачају надзор.

"Потребно је да субјекти заштите, укључујучи школу, родитеље и ширу друштвену заједницу, посебну пажњу посвете провођењу превентивних активности, у смислу промовисања здравих животних стилова, како бисмо заштитили дјецу и младе од свих облика зависности, укључујући и зависност од игара на срећу", навела је Рајићева.

Она је нагласила да је важно да се дјеца едукују о ризицима и штетности игара на срећу, њихово усмјеравање да своје активности и слободно вријеме проводе на квалитетан начин, те да одрасли својим примјером буду узор дјеци и младима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана