Нема кворума за сједницу, Станари и даље без буџета

Срна
Нема кворума за сједницу, Станари и даље без буџета

СТАНАРИ - У Станарима је данас, због недостатка кворума, одгођена сједница Скупштине општине на којој је требало да се расправља о приједлогу буџета за ову годину, будући да је ова локална заједница од јануара на привременом финансирању.

Од 17 одборника присутно је било пет одборника СП-а, два из Уједињене Српске и један из СДС-а, док на сједницу нису дошла три одборника из Уједињене Српске, четири из СНСД-а, те по један из СДС-а и ДНС-а.

Предсједник Скупштине општине Станари Денис Стевановић указао је на посљедице неусвајања буџета и истакао да је приједлог овог документа добио сагласност Министарства финансија Републике Српске.

Стевановић је прецизирао да је прошао други квартал како буџет није усвојен, а ова општина на привременом финансирању.

"Према закону наступају нова правила. Чекаће се, колико сам упућен, одлука суда", рекао је новинарима Стевановић и додао да не зна шта ће бити крајњи ефекат неусвајања буџета.

Он каже да су одборници данас требали да расправљају и о информацији о извршењу буџета за прошлу годину у којем је исказан дефицит већи од 400.000 КМ, као и о стању у локалном комуналном предузећу "Екосфера", чији радници су у штрајку од 1. јуна.

Из Општинске управе Станари речено је да начелник Радојица Ћелић одсутан јер присуствује парастосу и насељу Митровићи који је организован поводом Видовдана.

Начелник општинског Одјељења за привреду и финансије Љубиша Станковић рекао је да је предложени буџет фикција и нереалан.

С обзиром на то да је општина већ шест мјесеци на привременом финансирању, Станковић је најавио да ће се извршна власт обратити Министарству управе и локалне самоуправе Републике Српске које је у обавези да предузме мјере из своје надлежности. Он је додао да очекује да ће одлуком надлежног суда бити продужено привремено финансирање.

Одборник СП-а Михајло Гаврић позвао је извршну власт да се приступи усвајању буџета у интересу грађана ове локалне заједнице.

Нацрт буџета општине Станари у износу од 15,1 милиона КМ израдила је скупштинска комисија од пет одборника, именована на сједници локалног парламента 30. априла. Буџет је 17. јуна прошао процедуру јавне расправе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана