Нелојална конкуреција ће уништити пчеларство

ГС
Нелојална конкуреција ће уништити пчеларство

Недавно је Европска комисија саопштила да је скоро 50 одсто меда на тржишту лажно. Ови подаци би требало да буду више од аларма за политику, која то једина може да регулише одговарајућим законима.

Европска комисија је на иницијативу Словеније промијенила Директиву о меду, а ускоро ће мед морати да буде обиљежен и са земљом поријекла. Поред тога, постављен је циљ дефинисања усаглашене методе за одређивање лажног меда као и одређивање референтних лабораторија. Али, нажалост, то иде преспоро, јер би требало да траје само три године. Посљедњи подаци показују да је повећан удио лажног меда.

Европско удружење професионалних пчелара (ЕПБА) спровело је истраживање у Њемачкој и доживјело прави ШОК, јер је приближно 83 одсто меда у хипермаркетима лажно, а иста ситуација је била и у Србији.

Пчеларство неће преживјети нелојалну конкуренцију лажног меда. Зато је крајње вријеме да сви дјелујемо и сарађујемо, прије свега европски политичари, да предузмемо строге мјере против лажног меда, да ОДМАХ успоставимо координисане методе за откривање лажног меда као и референтне лабораторије. Метод МОРА бити такав да ће га користити инспекције у свим европским земљама и тако моћи одмах да уклони сав лажни мед са тржишта.

Сви морамо да упозоримо потрошаче на овај проблем, јер мед конзумирамо за јачање здравља, а лажни мед му понекад само штети. Стога се упућује позив потрошачима у Европи: „Ми Европљани бирамо европске пчелиње производе, најбоље из локалне средине или бар из наше земље или бар из Европе!“

- Све пчеларске организације у Европи морају удружити снаге да би оствариле исти циљ. Нажалост, успјех неће бити без сарадње и заједничког дјеловања. Европски пчеларски савез (ЕБА) је отворен за сарадњу са свима, једини циљ нам је да заштитимо пчеларе и потрошаче — поручио је Предсједник Европског пчеларског савеза (ЕБА) Боштјан Ноч.
Извршни одбор ЕБА донио је одлуку о краткорочним активностима ЕБА у циљу заустављања фалсификата.

Главни циљ Европског пчеларског савеза (ЕБА) је СТОП фалсификатима. Ревидирана Директива о меду уводи захтјеве за једнообразно и јасније навођење поријекла мјешавине меда, навођењем земаља са одговарајућим удјелом у мјешавини, што је велики успјех. Поред тога, Директива (ЕУ) 2024/1438 предвиђа да ће се изабрати усаглашене методе за аутентификацију меда, успоставити европска референтна лабораторија и дати препоруке за систем мониторинга за увознике и произвођаче.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана