Неко на „Буђав лебац“ и пасуљ, неко на протест: Како је 1. мај обиљежен у региону

Танјуг, ГС
Foto: Танјуг

Међународни празник рада - Први мај обиљежен је данас у земљама региона првомајским уранцима, прославама и у мањој мјери протестним шетњама у организацији синдиката.

-Ко има пара нека слави, наше је да се боримо -  поручила је предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић на синдикалном окупљању у парку "Младен Стојановић" у Бањалуци.

Након што је упозорила да чак трећина радника у Републици Српској ради за плату до 1.000 КМ, што је, како каже, резултат “злоупотребе института најниже плате” и скренула пажњу на „послодавце милионере, који поробљавању раднике“, Мишићева је све присутне позвала на посни раднички пасуљ.

– Пасуљ је посан јер је ове године Први мај у седмици највећих хришћанских искушења  – рекла је Мишићева.

Уз пасуљ су „сервирани“ “Буђав лебац” и хитови Београдског синдиката.

У Сарајеву су протестну шетњу организовали Синдикат радника трговине БиХ и Синдикат металаца ФБиХ. Окупљање је почело пред зградом Парламентарне скупштине БиХ, а потом је један број радника шетњу наставио према сједишту Делегације ЕУ, други према Влади ФБиХ.

Мото Првомајског марша у Сарајеву је “ЕУ – Идемо ли, или је готово? Да ли и кад почиње бољи живот за раднике у БиХ”.

Један од захтјева учесника марша је, између осталог, намера да учествују у процесу преговора о прикључењу БиХ Европској унији, указујући на потребу усклађивања домаћег законодавства са ЕУ директивама и кроз повећање минималне плате.

Синдикат металаца ФБиХ тражи хитно повећање плата због, тешког материјалног положаја.

На излетиштима широм Београда традиционално се од раних јутарњих сати, до увече, прославља Први мај, Међународни празник рада.

Грађани су на Првомајски уранак изашли у највећем броју на најпознатија излетишта - Кошутњак, Аду Циганлију, Авалу, Космај.

Већина је поранила у раним јутарњим часовима, како би заузели мјеста, док су други на ова позната излетишта пристизали током цијелог дана.

Осим традиционалног роштиљања, излетници су уживали и у спортским активностима, кошарци, одбојци, фудбалу, док су неки организовали и весеља, уз гитаре и хармонику.

Судећи према броју присутних на скупу на Тргу независности у Подгорици, гдје је Унија слободних синдката (УС СЦГ) уместо традиционалном шетњом, Први мај обиљежила двосатном манифестацијом под слоганом "Дан отпора, не одмора" - чини се да су се грађани Подгорице ипак одлучили за одмор.

УС СЦГ на Тргу започели кампању о реформи стамбене политике и заштите предузећа од националног интереса.

-Није све на продају. Ми смо јуче предали посланицима и предсједнику Скупштине Црне Горе резолуцију коју очекујемо да Скупштина Црне Горе усвоји и да заштити ове колективе од приватизације преко пола, јер имамо вишедеценијско искуство да нам је приватизација донијела зло, да нам је угасила привредне колективе, да смо остали без радних мјеста, дакле вријеме је да нешто оставимо за покољења - казао је генерални секретар УС СЦГ Срђа Кековић.

Они су позвали Владу, локалне власти и послодавце да покажу пуну посвећеност ефикасној примјени радних и социјалних права.

Првомајски марш и ове године је изостао у Загребу, а на традиционалну прославу у парку Максимир од јутра су пристигли грађани на бесплатни пасуљ и штрукле. Уз пригодан музички програм, присутнима се обратио градоначелник Томислав Томашевић.

СДП-овци су грађанима дијелили црвене каранфиле.

Једини који су се окупили заптивајући своја права су били синдикалци Препорода који су дијелили летке у којима су упозорили на незадовољство помоћника у настави.

Предсједник Независних хрватских синдиката (НХС) Крешимир Север изјавио је да ове године није организован Првомајски марш јер искуство показује да хрватско друштво, за разлику од, на примјер, њемачког, не показује интерес за радничке акције.

Првомајски протест одржан је у Скопљу, а Савез синдиката је изнио конкретне захтјеве будућој влади. Они траже повећање зарада у приватном и јавном сектору, минималну зараду од најмање 450 евра у првих 100 дана нове владе и надокнаду трошкова топлог оброка у износу 20 одсто од просјечне зараде.

Предсједник Самосталног синдиката просвете и науке Томислав Гиевски је нагласио да радници ни у једном тренутку не смеју да одустану од својих захтјева.

-Заслужујемо и морамо да добијемо превоз, храну и поштовање колективних уговора. Зар радник не заслужује да му се плаћа превоз као господи која сједи у влади, који троше гориво у службеним возилима. Наставићемо са истим притиском и што је најважније не смијемо да одустанемо јер ћемо изгубити битку - поручио је Гиевски.

Синдикати су тражили и ограничење рада на одређено вријеме у изузетним околностима и то на највише годину дана, право на нерадну суботу и појачану контролу прековременог рада, свођење пуног радног времена на 35 сати и укидање 72-часовне радне недјеље на стратешким пројектима.

Предсједник Савеза синдиката Слободан Трендафилов рекао је да радници од будуће владе очекују да ће њихови захтјеви бити испоштовани.

-Данас смо ту да кажемо онима који ће сједити у удобним фотељама да се одлуке не доносе умјесто нас, без нас, да ми радници бирамо и онда очекујемо да поштују наше захтјеве. Хајде да им кажемо да не воде рачуна о себи, да не злоупотребљавају европску заставу када је на штету радника.. - поручио је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана