Неизвјесна намјера празних школа

СРНА
Неизвјесна намјера празних школа

СРЕБРЕНИЦА - Школски објекти у Сребреници су послије рата сви обновљени, али је неколико њих празно јер у више сеоских средина нема ученика да похађају наставу.

Централној основној школи у Сребреници припадају подручна школа у Поточарима са 140 ученика од првог до деветог разреда, као и подручна одјељења у Сасама са пет ученика, у Осмачама са седам, Осату са 13 ђака док у Сућесци наставу похађају свега три, а у Жутици четири ученика, од првог до петог разреда.

"Прва основна школа" у Сребреници са свим сеоским школама има укупно 392 ученика и 79 запослених. Број ученика се смањује као посљедица континуираног исељавања становништва из општине, а то најбоље илуструје податак да је прве послијератне 1996. године, када је радила само централна основна школа, наставу похађала 994 ученика јер су остале школе биле девастиране.

Касније су и оне обнављане, али се број ученика константно смањивао, што је довело до затварања сеоских школа у Подравању, Палама и Љесковику, док у новоизграђеној школи у Луци настава никад није ни покренута јер нема ђака.

Неизвјесно је до када ће радити и преостале сеоске школе, јер се број ученика из године у годину смањује, а школски објекти остају празни. Директор сребреничке основне школе Сњежана Јандрић рекла је Срни да су у празним школским објектима искључени струја и вода, а намјештај је превезен у централну школу.

"Повремено обиђемо те објекте и уз помоћ општине и ресорног министарства санирамо оштећења, која изазову временске непогоде, као што смо недавно учинили у Сућесци, гдје је вјетар оштетио кров школске зграде", прича Јандрићева.

Она је истакла да бивши школски објекти, због недостатка ђака, зарастају у коров и да је неизвјесна њихова даља намјена. Празне су и школске зграде у Језеру и Црвици, које су у саставу Основне школе "Коста Тодоровић" Скелани.

Стара школска зграда у Црвици привремено је претворена у музеј и у њој су покретна артефакта пронађена приликом археолошких истраживања и открића римског муниципиума у Скеланима, док је школска зграда у Клотјевцу уступљена Националном парку "Дрина" и преуређена је апартмане за туристичке потребе.

Какву ће судбину и намјену имати шест празних школских зграда на подручју сребреничке општине и да ли ће бити преуређене у неке туристичке садржаје, производне погоне или складишта, још је неизвјесно. Уколико не буду привредене другој намјени, слиједи им зарастање у шибље, девастација и пропадање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана