Неисправној храни рампа на граници

Јана Кезић
Неисправној храни рампа на граници

БАЊАЛУКА - Републички инспектори контролисали су у првом полугодишту ове године 1.530 узорака увезене хране, а анализе су показале да је од тог броја неисправно било само десет пошиљки за које је увоз забрањен.

Подаци су ово Инспектората Републике Српске из којег, за “Глас Српске”, наводе да учестале контроле доносе резултате.

- Пропусти су утврђени код пошиљки тиквица из Албаније, мркве из Египта, манга из Бразила због повећаног присуства пестицида те пошиљки житарица из Србије због присуства микотоксина - казали су из Инспектората.

Нагласили су да се на основу резултата анализа, посматрано кроз протекле године, може рећи да се број неуредних пошиљки значајно смањио.

- Рад инспектора на граници и стручна процјена ризика, као и правовремено идентификовање потенцијалних неправилности и предузимање прописаних мјера резултирали су тиме да се на тржишту налази храна која је прописаног квалитета - наводе из Инспектората.

Казали су да су надлежне инспекције ангажоване у пуном капацитету и да свакодневно врше надзор код субјеката који се баве производњом и прометом хране.

- На основу наведеног можемо рећи да се на тржишту Републике Српске прометује контролисана храна - рекли су у Инспекторату.

Додали су да су надлежне инспекције у првом полугодишту ове године у спољнотрговинском промету приликом увоза извршиле 44.944 контроле пошиљки хране. Објаснили су да је посебна пажња усмјерена на производе код којих је у претходним контролама утврђена нека неправилност, сезонске производе, производе за које у земљама региона постоје извјесни ризици или су утврђене неправилности и слично.

- Важно је напоменути да се за пошиљке од којих су узети узорци за анализу забрањује стављање у промет, дистрибуција или прерада, све до доношења рјешења инспектора у складу са резултатима лабораторијског испитивања узорака. С обзиром на ову процедуру, у случајевима када се анализама утврди нека неправилност, не постоји ризик да је храна конзумирана, јер она није ни била доступна потрошачима - навели су у Инспекторату.

У првих шест мјесеци по налогу инспекције из промета су повучене око три тоне различитих намирница.

- Најчешће је ријеч о производима који по природи имају краћи рок трајања, као што су млијечни производи, освјежавајућа пића и сокови или кондиторски производи - кажу у Инспекторату.

Предсједник Удружења за заштиту потрошача “Звоно” у Бијељини Јово Василић за “Глас” каже да потрошачи и даље сумњају у квалитет хране, без обзира на анализе.

- Купци сумњају да се код нас увози доста хране која није квалитетна, без обзира на све контроле. Поставља се питање зашто се не користи храна домаће производње, али потрошачи сумњају да и домаћи пуно користе пестициде и забрањене ствари, које убрзавају сазријевање производа - рекао је Василић. Додао је да је велико неповјерење људи за куповину хране након догађаја око свињске куге, те истакао да приликом куповине већином питају гдје је роба произведена.

Неправилности

У Инспекторату кажу да су у првом полугодишту ове године, у унутрашњем промету надлежне инспекције извршиле 1.180 контрола код субјеката у пословању са храном.

- Утврђивање здравствено неисправне хране је много рјеђе од утврђивања разних неправилности које за посљедицу могу имати неисправну храну, као што су нередовни санитарни прегледи запослених, пропусти у одржавању хигијене у објектима који се баве производњом и прометом хране, неправилна манипулација храном и слично - рекли су у Инспекторату.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана