Недостају уџбеници за стручне предмете

Анита Јанковић Речевић
Недостају уџбеници за стручне предмете

БАЊАЛУКА - Основцима и средњошколцима у Српској потребно је 170 нових уџбеника који ће им понудити квалитетније градиво, јер осим чињенице да многе лекције у садашњој литератури не прате модернизацију наставног плана и програма, за бројне предмете у стручним школама ни не постоје адекватне књиге.

Процедуру креирања нове, неопходне литературе започео је Завод за уџбенике и наставна средства расписавши ове седмице конкурс за прибављање 14 нових рукописа уџбеника за основну школу, 14 за гимназију и 142 уџбеника за средње стручне школе.

Извршни директор Сектора издавачке дјелатности у Заводу Весна Суботић за “Глас” каже да су разлози за прибављање нових рукописа бројни.

- За основну школу исказана је потреба за новим уџбеницима, измјена и модернизације програма. Уџбеници који су тренутно у употреби, на примјер хемија за осми и девети разред, одобрени су прије 20 година, а у међувремену су донесени стандарди уџбеника и нови програм за хемију. Унапријеђен је и систем графичке припреме те је неопходно изабрати нови уџбеник. Такође немамо уџбеник “Дигитални свијет” за четврти разред, јер је предмет тек уведен - рекла је Суботићева и додала да ће нови уџбеници бити модерни и ликовно-графички квалитетно опремљени.

Суботићева наводи да у средњим школама, поред потребе за усклађивањем уџбеника општеобразовних предмета са модернизованим програмима, постоји потреба за обезбјеђивањем уџбеника у струкама и занимањима гдје нема уџбеника.

- Већина уџбеника за стручне школе за које смо расписали конкурс за сада не постоји, а одређене струке и занимања немају уџбенике ни у Србији. Циљ је да обезбиједимо што више уџбеника у стручним школама у свом издању, јер на тај начин ђацима у Српској омогућавамо квалитетније школовање. Сваке године наша литература у одређеним струкама и занимањима је све бројнија и то нису уџбеници који замјењују постојеће, већ литература која се први пут појављује у домаћем издању, на српском језику ијекавског изговора - рекла је Суботићева.

Према њеним ријечима, то су веома значајни искораци, јер се ради о уџбеницима Републике Српске.

- Вјерујем да ћемо у догледно вријеме значајно смањити тај број неопходних нових уџбеника у средњим стручним школама. Не очекујемо да добијемо 142 рукописа за стручне школе, јер пракса у посљедње вријеме показује да годишње имамо петнаестак нових уџбеника за средњошколце. И то је знатно више у односу на период прије седам, осам година, када смо имали до четири уџбеника годишње. Одређене струке и занимања школују мали број ђака, што је отежавајућа околност при проналаску аутора који би припремили литературу - навела је Суботићева и додала да када Завод није у могућности да обезбиједи свој уџбеник, спроводи процедуру избора и одобравања уџбеника другог издавача.

Према расписаном конкурсу Завода видљиво је да су, када је ријеч о средњим школама, нови рукописи махом потребни за уџбенике из стручних предмета.

Само за ђаке који се образују у области саобраћаја, машинства и обраде метала потребно је готово 30 нових уџбеника, а директор бањалучке средње Техничке школе Владимир Куваља за “Глас” каже да се дјеца сналазе на разне начине како би усвојили потребно градиво.

- Машинство и нове технологије толико брзо напредују, само у посљедњих деценију и по толико тога се промијенило да креирање и издавање нових уџбеника не може ићи у корак с тим. Због такве ситуације додатно едукујемо наставни кадар, било онлајн или нам предавачи долазе из иностранства. Професори на основу тих предавања креирају скрипта и прилагођавају их ђацима за учење - казао је Куваља.

Садржај

Весна Суботић каже да се код измјене програма адаптација уџбеника врши уколико је дошло до измјене једне четвртине садржаја.

- Уколико је ријеч о измјенама већим од тога, иде се на нови уџбеник - појаснила је Суботићва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана