Небојша Ђурић, асистент на бањалучком АГГФ-у: Упорност и знање демантују свјетске научнике

Данијела Бајић
Небојша Ђурић, асистент на бањалучком АГГФ-у: Упорност и знање демантују свјетске научнике

БАЊАЛУКА - Предан рад, упорност и подршка породице одиграли су највећу улогу у досадашњем успјеху Теслићанина Небојше Ђурића, који обара рекорде у свјетској математичкој заједници.

О овом тридесетједногодишњаку, који је запослен као асистент на Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету (АГГФ) Универзитета у Бањалуци, тренутно бруји цијели свијет, јер је оспорио резултат познатог руског математичара Вјачеслава Јурка и тако ријешио вишедеценијски проблем.

Ђурић и Сергеј Бутрин, руски математичар са Државног универзитета Саратов, објавили су научни рад “О нејединствености конструкције Штурм-Лиувиловог оператора са кашњењем” у престижном научном часопису “Communication in Nonlinear Science and Numerical Simulation” са импакт фактором 4,11.

Ријеч је, започиње причу овај млади математичар, о раду у којем је оборен резултат професора Јурка, једног од водећих свјетских научника, специјализованих за инверзну спектралну теорију.

- У првом научном раду “О отвореном проблему конструкције оператора Штурм-Лиувиловог типа са кашњењем”, који смо у октобру прошле године објавили у научном часопису “Applied Mathematic Letters” са импакт фактором 3,85, дали смо негативан одговор на питање: “Постоји ли јединствено рјешење инверзног проблема за Штурм-Лиувилове операторе са константним кашњењем и Дирихле/Нојмановим граничним условима?” - прича Ђурић за “Глас Српске”.

Додаје да се већ тада појавила сумња у Јурков резултат који се односи на теорему јединствености инверзног проблема Штурм-Лиувиловог оператора са константним кашњењем и Робиновим граничним условима. Ђурић каже да је професор Јурко у свом раду објавио да теорема јединствености вриједи у неком случају, али су они доказали супротно.

- До овог резултата дошли смо крајем прошле године, иако нам је план био да завршимо до јануара ове године. Већ сам тада био неописиво срећан и сигуран да ће бити објављен у престижном научном часопису. Међутим, дуго смо чекали на рецензију, сигурно неких пет мјесеци - истакао је овај млади математичар, додајући да је претходни рад поставио одређене темеље.

Ђурић, који је дипломирао 2012. године на бањалучком Природно-математичком факултету, нагласио је да су многи научници који се баве овом темом дужи низ година вјеровали у теорему јединствености, што га је мотивисало да почне да заступа идеју да у општем случају рјешење не мора бити јединствено.

С том идејом се, истакао је он, обратио професору Јурку, који је одбацио ту тврдњу и навео да је она погрешна, а коју је недуго послије прихватио Бутерин. Њихова сарадња се испоставила успјешна, а резултати су промијенили приступ у инверзној спектралној теорији за диференцијалне операторе са кашњењем.

Планови

Што се тиче планова за наредни период, Небојша Ђурић каже му је приоритет да заврши докторску дисертацију. Истакао је да ће покушати да задржи довољно енергије да настави са научним резултатима, не запостављајући породицу и супругу, са којом је јуче прославио четврту годишњицу брака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана