Неадекватна канализација и неконтролисана градња - узрок поплава

Srna
Foto: Printscreen

ПРИЈЕДОР- Узроци поплава у Приједору су, између осталог, неодговарајућа канализациона мрежа и неконтролисана градња, сматра начелник градског Одјељења за саобраћај, комуналне послове и заштиту животне средине и имовинско-стамбене послове Драгослав Кабић.

Одговарајући на питања одборника Скупштине града о узроцима поплава у дијеловима Приједора који никад раније нису бивали погођени овом непогодом, Кабић је рекао да је добар дио канализационе мреже грађен прије 50 или 60 година, а да је направљена од бетонских цијеви које нису заливане цементним млијеком, односно малтером.

"Изнад је посађен дрворед, исто прије 50-60 година, и све жиле су продрле у цијеви, а `Водовод`, као предузеће надлежно за одржавање водоводне и канализационе мреже, нема адекватну машину која то може ријешити", појаснио је Кабић у обраћању одборницима.

Кабић је оцијенио да је срећа што још има људи који прихватају да раде такве послове који подразумијевају раскопавање земље, разбијање цјевовода, улазак унутра и ручно сјечење тих жила.

"То је на читавом подручју Улице 29. новембра и на још много локација у граду је мрежа у таквом стању", додао је Кабић.

Према његовим ријечима, на подручју Свала направљени су објекти и даване су грађевинске дозволе и грађени објекти без претходног испитивања стања земљишта, указујући и да је старим мјештанима познато да је ту био базен "Баир", да је терен подводан и да падавинске воде више немају куда отићи.

"Био је поток који је преграђен датом грађевинском дозволом за један пословни објекат. Фекална канализација, поред свих ових проблема, може да прихвати ту количину, али оборинске воде не могу. Једноставно, када уђу падавниске воде у канализациону мрежу, онда из те мреже излази вода. Значи, то је само један од проблема и разлога зашто се то дешава сада и у Улици 1. маја", појаснио је Кабић.

Он је навео да је простор нагомилан објектима, изграђена је нова дворана на Уријама, те да је ту раније постојао поток који је ишао испод дубичке цесте и пролазио у Пухарску, а да је данас све то затрпано и тог потока више нема.

"Падавинске воде, које крену одозго, прво са Козаре, па онда из свих ових поточића који се налазе ближе граду, немају гдје отицати, него плаве саобраћајнице, дворишта и слично", појаснио је Кабић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана