Не заборавити жртву 33 борца пала на Бањ брду

Срна
Foto: срна

БИЈЕЉИНА- У знак сјећања на 33 српска борца која су на данашњи дан 1993. године погинула на Бањ брду на Мајевици, положени су вијенци код спомен-обиљежја на гробљу у Пучилама код Бијељине, одакле је послата порука да не смије бити заборављена жртва оних који су дали живот за слободну Републику Српску.

Вијенце су положиле породице погинулих бораца, делегације Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, борачких удружења из Бијељине, Лопара и Угљевика, представници Удружења Тузлака, делегације Скупштине града, Градске управе, Полицијске управе Бијељина и бијељинског СНСД-а.

Ратни командант Првог пјешадијског батаљона Друге мајевичке бригаде Боривоје Ђокић подсјетио је да су на данашњи дан нападнути са више страна са основним циљем - заузимање стратешке тачке, превој Бањ брдо - релеј "Столице".

"Напали су нас кроз нештићени простор користећи шуму, како би уништили команду. Нанијели су нам губитке у живој сили - погинула су 33 борца. Али, нису остварили главни циљ да заузму ту предвиђену коту", напоменуо је Ђокић и позвао градске власти Бијељине да помогну породицама погинулих бораца.

Предсједник Градске борачке организације Бијељина Миодраг Стевановић изјавио је новинарима да су борци на Бањ брду били на бранику отаџбине и бранили српску земљу на Мајевици, али непријатељ није имао милости.

"Ови људи нису убијени неким стратешким оружјем издалека, већ пјешадијски, а неки и хладним оружјем, што показује велику мржњу непријатеља. Ипак смо успјели да одбранимо нашу границу и данас имамо своју Републику Српску", рекао је Стевановић и напоменуо да данас многи из Сарајева и "бијелог свијета" покушавају да пониште Републику Српску, уносећи немир међу народ.

Син погинулог борца Бранислав Шушљик истакао је да млади нараштаји у Републици Српској морају његовати лик и дјело свих палих српских бораца. Данијела Симеуновић, кћерка погинулог српског борца Славка, која је имала свега седам година када је изгубила оца, навела је да успомену на њега посебно евоцира сваки битан датум, попут овог, али и празници.

"Тај губитак не могу да умање материјална давања за борачке категорије", додала је Симеуновићева. Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић рекао је да су 33 борца животе уградила у Републику Српску и да су Семберија и Бијељина брањене управо на Бањ брду, због чега је обиљежавање ових датума веома важно.

Он је указао на то да из оваквих догађаја треба извући поуку да је више него икад потребно јединство српског народа о најважнијим питањима - Републике Српске и слободне територије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана