Не јењава пожар код Борачког језера: Експлодирале двије мине преостале из рата

ГС
Foto: Анадолија

КОЊИЦ - У пожару који је захватио шуму код Борачког језера, у херцеговачкој општини Коњиц, експлодирале су двије минско-експлозивне направе преостале из рата, јавила је Анадолија.

Пожар се од 16 часова шири усљед велике суше у Херцеговини, уз неугодан вјетар који дува цијелог дана.

Ватрена стихија, потпомогнута јаким вјетром, проширила се по неприступачном терену који је на неким дијеловима и миниран. Коњички ватрогасци већ неколико часова се боре с ватром и одбијају је од насељених мјеста, али пред њима је сигурно бесана ноћ.

Велики проблем за ватрогасце представља и чињеница да је терен неприступачан па се као једино рјешење у овом тренутку намеће гашење летјелицам.

Општинска власт у Коњицу затражила је одмах ангажман хеликоптера Оружаних снага БиХ, надајући се да ће дјеловати већ током сутрашњег дана.

Куће и становништво према ријечима Хусеина Хоџића из Цивилне заштите општине Коњиц у овом тренутку нису угрожени.

-Пожар је и даље активан. Нажалост, проширио се на неприступачан терен, али је у овом тренутку најважније да куће и становништво нису у опасности. Све што је горјело у близини насеља смо успјели угасити. Плашимо се да ватра не угрози пут према Главатичеву, јер се стално одрањају пањеви и стабла дрвећа. Екипе су на терену, радимо све што је у нашој моћи, надамо се да неће бити вјетра или да ако га већ буде неће бити јак те да ћемо наредни дан дочекати мирни. Сви наши капацитети су на терену - рекао је Хоџић.

Општински начелник Осман Ћатић каже да су  урадили све што је до њих.

-Сада очекујемо помоћ и искрено вјерујем да ће сутра хеликоптери надлијетати пожариште. Апелујем на грађане да остану прибрани, наше екипе су на терену и цијелу ноћ ће ту остати - најавио је.

Ћатић је рекао и да је по свему судећи узрок пожара људски фактор.

Кликс је јавио да је предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић сазвао вечерас телефонску сједницу с једном тачком дневног реда - ангажман Оружаних снага БиХ за гашење великог пожара код Борачког језера.

ПОртал незванично сазнаје да су сва три члана Предсједништва БиХ дала сагласност за ангажман Оружаних снага БиХ односно хеликоптерске јединице.

Након што су локалне власти упутиле захтјев, он је преко Кантоналне цивилне заштите и Федералне управе цивилне заштите путовао прво до Министарства безбједности односно Министарства одбране БиХ да би на крају стигао до Предсједништва БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана