Назиру се први обриси требињске болнице

Данијела Бајић
Назиру се први обриси требињске болнице

БАЊАЛУКА - Након што су на поликлиници завршени груби грађевински радови и формирани отвори на просторијама које ће бити опремљене модерном опремом, један од значајнијих пројеката у Српској, а за Херцеговце и најишчекиванији - нова болница у Требињу полако добија прве обрисе.

Временски услови иду наруку неимарима који су, прича за “Глас Српске” директор требињске Болнице Недељко Ламбета, након празника кренули пуном паром да граде. План је, наставља он, да сви груби грађевински послови буду завршени до краја фебруара. Започето је и са унутрашњим занатским радовима, а у наредној седмици чекају их и машински и електроинсталатерски послови.

- Нова болница, подијељена у четири дијела и то на функционални, стационарни и објекат поликлинике, као и технички блок гради се убрзаном динамиком - казао је  Ламбета и додао да је у току и околно уређење објекта.

Овај монументални здравствени објекат, који се простире на 17.500 квадрата и готово три пута је већи од садашње болнице, имаће регионални карактер.

- Нови објекат биће опремљен најмодернијом медицинском опремом и технологијом, пружаће 20 нових медицинских услуга и чак седам услуга које нису доступне нигдје у БиХ. То значи да ће обим услуга и технолошка опремљеност бити у самом врху, а здравствена њега локалном становништву, али и пацијентима из региона на врхунском нивоу - рекао је Ламбета.

Од дијагностике до терапије све ће, истакао је он, бити подржано најновијим достигнућима у медицинској технологији, што прати и нова кадровска политика, а већ имају 38 специјализаната.

- Од почетка године расписано је шест нових специјализација. У наставку године планирамо расписати још 12, а воде се и преговори о сталном ангажовању у требињској болници са љекарима из других здравствених установа како из Српске, тако и из Србије и Црне Горе - казао је Ламбета, нагласивши како се нада да ће до септембра 2025. године прећи у нови објекат, укупне вриједности 128 милиона КМ.

Ламбета каже да је објекат, гдје је тренутно смјештена требињска болница, стар готово 70 година и у отаџбинском рату је дао свој максимум.

- Пандемија вируса корона је показала колико је објекат превазиђен. У то вријеме било је немогуће организовати се, а комплетна болница је била претворена у “ковид”, док су сва одјељења била смјештена на хирургији - рекао је Ламбета и додао да су капацитети ове болнице и данас дупке пуни те да имају свега неколико слободних кревета за хитне случајеве.

Зворник

Директор Болнице Зворник Иван Поповић казао је да је адаптација постојећег објекта и изградња новог блока болнице у том граду мало успорила због ратних дешавања у свијету због којих је, између осталог, било тешко набавити медицинску опрему, али и лоших временских услова у протеклом периоду.

- Све то је коначно иза нас. Што се тиче новог блока болнице остало нам је још да завршимо инсталације медицинских гасова, подови, плафони и још неки фини радови. Тако да се надам да би крајем прољећа или почетком љета могли уселити у нове просторије - рекао је Поповић.

Као предсједник Актива директора јавних здравствених установа Поповић је рекао да Српска у посљедњих неколико година велика средства издваја за здравство о чему свједоче многе болнице које су већ смјештене у савремене објекте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана