Научници бањалучког ПМФ-а међу најбољим на престижном такмичењу из симболичке регресије

Срна
Научници бањалучког ПМФ-а међу најбољим на престижном такмичењу из симболичке регресије

НОВИ ГРАД - Марко Ђукановић из Новог Града, доцент на Природно-математичком факултету (ПМФ) у Бањалуци и његов колега Александар Картељ освојили су треће мјесто на Међународном такмичењу из симболичке регресије. Ђукановић је рекао Срни да се такмичење одржава у склопу Међународне конференције GEKKO.

-У конкуренцији експертских тимова из ове области пријављених из разних крајева свијета који су имали два мјесеца да раде на задатим проблемима, наш алгоритам РИЛС је остварио резултат од 6.14, мало иза побједника (6.31) и тима на другој позицији (6.22) - објаснио је он.

Ђукановић је рекао да сваке године у оквиру GEKKO конференције заједница симболичке регресије организује међународно престижно такмичење из симболичке регресије, једне од централне проблематике из области машинског учења.

-Ове године смо колега Картељ, као вођа тима, и ја, на основу претходног успјеха у раду на истом проблему одлучили да учествујемо на такмичењу на бази значајне модификације алгоритма којег смо раније објавили у престижном часопису. Алгоритам је базиран на популарној метахеуристици, званој метод итеративне локалне претраге - рекао је он.

Ђукановић је прошлогодишњи добитник Дунавске награде за младог научника коју су установили аустријско Савезно министарство за образовање, науку и истраживања и Институт за Дунавски регион и централну Европу.

Осим тога, ове године добио је награду "Најбољи научни рад" на интернационалној конференцији о примијењеној умјетној интелигенцији, одржаној у Крагујевцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана