Наталија Тривић: Све је спремно за почетак нове школске године

Г.С.
Наталија Тривић: Све је спремно за почетак нове школске године

БАЊАЛУКА - Све је спремно за почетак нове школске године како у граду Бањалуци тако и у цијелој Републици Српској, рекла је министар просвјете и културе у Влади Републике Српске Наталија Тривић за ЕЛТА телевизију.

Све је спремно за почетак наставе, и што се тиче организације у школама и спремности за несметан почетак наставе. Оно што радује, јесте чињеница да нам епидемиолошка ситуација иде на руку, добили смо препоруку  Иниститута за јавно здравство у којем се каже да је ситуација стабилна, каже Тривићева.

Она је гостујући у Бањалучкој хроници најавила низ новитета у новој школској години. "Наиме поред тога што је Републички педагошки завод иновирао одређене наставне програме, а Завод за уџбенике умањио број уџбеника за дјецу нижих разреда, ми смо дигитализовали и ужбеничке садржаје за 24 предмета у основном образовању. Ми смо на тај начин у фокус ставили интеракцију ученика и наставника у току извођења наставног процеса, јер ми данас имамо у потпуности другачију дјецу у односу на ону која је ишла у школу прије рецимо тридесетак година, у смислу интереовања, задржавања њихове пажње, у смислу иновативности у процесу извођења наставе коју они захтјевају, јер просто у свијету нових технологија морамо да се прилагодимо и тој сфери како бисмо били ближе нашим ђацима", каже Тривићева

Од септембра нас очекује почетак рада умјетничких умјесто музичких школа, то је једна од новина, каже министар просвјете и културе Наталија Тривић, што је омогућено законским измјенама. "Тиме  смо омогућили да се умјетност нађе на листи наших приоритета, али институционално. То конкретно значи да поред тога што имамо музичке школе, које едукују ђаке у музичком правцу, требамо имати и друге гране умјетности  па ће тако од септембра почети са радом прва Умјетничка школа "Владо Милошевић" у Бањалуци,  а то је у ствари наша музичка школа која ће проширити свој програм рада и на балет.  Имајући у виду да смо успоставили  филхармонију Народног позоришта Републике Српске, да смо увели умјетничке школе, да је основан Филмски центар Републике Српске, сматрам да смо умногоме учествовали у области културе, како би била доступнија свима нама, а да не кажем да у самом процесу образовања морамо да школујемо тај кадар који по вертикали, даље наставља своје школовање на Академији умјетности." казала је Тривићева.  

Она је гостујући у Бањалучкој хроници навела да је коначно урађено идејно рјешење будућег школског објекта на Паприковцу. "Ми смо урадили елаборат школе која би примила 450 ученика у једној смјени, са комплетним школским и ваншколским амбијентом који је неопходан према стандардима које треба такав школски објекат задовољити. До сада су дјеца из овог бањалучког насеља ишла у једно од три школе у другим насељима уз низ бјезбједносних ризика, али ево сада ће се све то промијенити. Најприје ћемо радити техничку документацију, избор извођача радова, и ја се надам да ће одмах послије тога кренути изградња школе, рекла је Тривићева гостујући у Бањалучкој хроници, нагласивши да се у овом тренутку интензивно гради школа у Ади, донацијом Владе Републике Србије, тако да се и ту очекује изградња деветоразредне основне школе,  јер су оба насеља брзорастућа, са великим бројем младих људи.

Школско звоно у највећем граду Српске огласиће се сутра, првог септембра. Биће то први дан наставе за 16.595 бањалучких  основаца. По први пут ће тако у школске клупе сјести  близу двије хиљаде бањалучких првачића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана