Настављен пад броја уписаних ђака: Граја првачића све тиша

Анита Јанковић Речевић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - У школске клупе на јесен ће по први пут сјести 8.816 ученика или 83 првачића мање него лани, што је према оцјени стручњака очекивано с обзиром на сталне миграције и пад наталитета, нарочито у сеоским срединама гдје поједине школе нису уписале ниједног ђака.

Због поразне демографије која попут корозије лагано узима данак, Српска сваке године изгуби по неколико одјељења ученика који уписују 1. разред основне школе. 

Тренд све празнијих клупа траје дуже од деценије, а колико је статистика неумољива видљиво је на примјеру податка Министарства просвјете и културе РС о броју уписаних првачића за три школске године. 

- У први разред основних школа у школској 2024/25. години уписано је  8.816 ђака, док је школске 2023/2024. године било њих 8.899. Годину раније у клупе је сјело 9.074 ученика првих разреда - рекли су у овом министарству. 

Навели су да ОШ “Јосиф Панчић” у Козицама код Оштре Луке није уписала ниједног ђака првака, док ће школе “Петар Шкундрић” Будимлић Јапра и “Вук Караџић” Витковци имати мање од пет првачића. 

Доскорошња директорица ОШ “Јосиф Панчић” Мира Мушић, која је ове године отишла у пензију, каже за “Глас” да ће на јесен школско звоно окупити свега 14 ученика који ће бити распоређени у пет одјељења од првог до деветог разреда. 

- Осим првог разреда, гдје нема уписаних, у још три разреда немамо ни по једног ученика. У селу још има свега четворо малишана, од којих ће двоје стасати за упис идућег љета, а преосталих двоје годину касније и то је то - испричала је Мушићева и додала да је школа, прије 16 година када се запослила као учитељица, имала 60 ученика и једно подручно одјељење које је угашено 2016. године. 

Мушићева наводи да је поменута образовна установа са посебним статусом што због лошег прилива дјеце, што због конфигурације терена и положаја села за које у шали кажу да се налази ни на небу ни на земљи. 

- Према попису у селу живи око 400 становника, али у стварности их нема ни 200. Млади чим заврше основну школу одлазе у веће центре да наставе школовање и више се не враћају - додала је Мушићева. 
Са посебним статусом је и ОШ “Петар Шкундрић” из Будимлић Јапре у коју је уписато свега два ђака у први разред, колико их је сјело у клупе и лани. 

- Ситуација је врло лоша, у сеоским школама број ђака рапидно опада. Имамо укупно 33 ђака од првог до деветог разреда, од којих двоје похађа подручно одјељење у селу Марин и које ће се вјероватно угасити у наредних неколико година. Колико ми је познато и наредне године имаћемо једног или два првачића - рекао је директор поменуте школе Драган Јарић.  

У централној школи “Вук Караџић” у Витковцима код Теслића на јесен ће у клупе сјести само један ђак првак, а у подручном одјељењу нити један. 

-  У септембру ћемо имати девет ђака мање него лани будући да смо се опростили са десет малих матураната, а уписали само једног првака. Укупно ћемо имати 56 ученика. Нажалост тренд смањења броја ђака присутан је дуже вријеме што због миграције, што због пада наталитета - казао је директор ОШ “Вук Караџић” Томислав Пуљић. 

За демографа Стеву Пашалића пад броја првачића је очекиван. 

-  Будући да је основно образовање једино законски обавезно број основаца је добар показатељ демографских кретања. Ако се узме у обзир да се у посљедњој деценији у просјеку рађало око 9.300 дјеце годишње, видљиво је да се неколико стотина малишана до поласка у школу одсели из земље. За комплетну генерацију основаца осипање се креће око пет одсто, што и није толико алармантно и далеко је већи одлазак из земље у каснијој животној доби - додао је Пашалић. 

Поразно је, каже, што се квалитет образовања не повећава упоредо са смањењем броја ученика. 

-  Раније је у одјељењу било по 40 ђака, а данас двадесетак па и мање, али то није утицало да ученици стичу више знања. Само квалитетом можемо надокнадити квантитет - рекао је Пашалић и додао да је међу учитељима њих више од 400 технолошки вишак, али да се том осјетљивом проблематиком нико не жели бавити.

Платформа “еУпис”

У Министарству просвјете и културе РС кажу да је путем платформе “еУпис” пријављено 7.573 дјеце, односно 84 одсто пријава за упис у први разред основне школе у школску 2024/2025. годину. 

- То представља пораст од десетак одсто у односу на овај начин уписа у претходној школској години - рекли су у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана