Наставити примјену поједностављених процедура при царињењу робе

Срна
Наставити примјену поједностављених процедура при царињењу робе

САРАЈЕВО- Спољнотрговинска комора БиХ саопштила је да је значајно то што је Управа за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ прихватила иницијативу ове коморе о измјенама Закона о царинској политици БиХ које се односе на наставак кориштења поједностављених процедура при царињењу робе.

С обзиром на то да одлуком о спровођењу Закона о царинској политици у БиХ није предвиђен поједностављени поступак по фактури, иницијатива за измјене Закона коју је Спољнотрговинска комора предложила у сарадњи са многобројним извозно оријентисаним компанијама подразумијева да се при увозу и извозу као поједностављена царинска декларација може користити трговински или службени документ.

Сврха поједностављеног поступка по фактури је једноставнија и бржа процедура извоза, односно поједностављење којим ће се подстаћи извоз за робу нискоакумулативног карактера, наглашавају из Коморе.

"Узимајући у обзир нестабилно глобално тржиште, повећање трошкова производње, неизвјесност задржавања купаца, те евентуалног освајања нових ино купаца, сматрамо да мјера продужавања примјене поступка царињења по фактури представљала врло значајан и подстицајан елемент за одржавање и евентуално повећање извоза БиХ извозника. У том смислу, прихватање наше инцијативе од УИО БиХ представља велико олакшање за пословање привредних субјеката", рекао је предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Здравко Маринковић.

Он је апеловао на надлежне институције да одлука буде усвојена што прије јер тренутна важи до 31. јануара 2023. године.

Позитивни ефекти примјене поједностављеног царинског поступка увоза и извоза по фактури су једноставније и брже процедуре увоза и извоза током 24 часа сваког дана у мјесецу, што директно утиче на бржу снабдјевеност сировинама и осталим репроматеријалима за производњу, као и повећање количина извоза у кратком периоду.

Прихватање ове иницијативе веома је значајно за привредне субјекте, јер би се укидањем поједностављеног царинског поступка увоза и извоза по фактури угрозио извоз, продужио би се рок испоруке према купцима, смањили производња и пословне активности, а повећала цијена производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана