Наставак реконструкције споменика у Кравици након зиме

Срна
Наставак реконструкције споменика у Кравици након зиме

БРАТУНАЦ - Реконструкција спомен-обиљежја у Кравици код Братунца биће настављена када временски услови дозволе, рекао је Срни предсједник Борачке организације у овом мјесту Зоран Гвозденовић.

Обнова је почела у октобру, захваљујући средствима Владе Републике Српске, која је уплатила 90.000 КМ. За обнову овог споменика и општина Братунац издвојила је 5.000 КМ. Изградња овог спомен-обиљежја започета је 2002. године, а завршена седам година касније.

Влада Републике Српске уложила је 363.472 КМ за изградњу спомен-комплекса у Кравици који, осим мермером обложеног крста високог 5,5 метара, садржи и отворени амфитеатар за организовање историјских часова, предавања и културних садржаја.

Овом реконструкцијом простор око спомен-крста биће потпуно преуређен и добиће нови изглед, а моћи ће га посјети већи број грађана. Након реконструкције, спомен-крст ће бити видљивији.

Споменик је изграђен у знак сјећања, захвалности и незаборава на 3.267 палих српских бораца и убијених цивила у Одбрамбено-отаџбинском рату из регије Бирач, те за настрадале Србе из средњег Подриња у Другом свјетском рату, што је укупно око 10.000 српских жртава.

Усљед атмосферских утицаја и неадекватног одржавања спомен-комплекс био је у лошем стању и била је неопходна реконструкција за коју је Влада издвојила средства одмах по сазнању за овај проблем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана