Наставак подршке: Трећа донација из Mozzartа за Сигурну кућу Тузла

Mozzart
Наставак подршке: Трећа донација из Mozzartа за Сигурну кућу Тузла

Наставља се акција "Стоп насиљу над женама" друштвено одговорне компаније Mozzart. Пројекат се проводи кроз подршку Сигурним кућама широм БиХ у континуитету. До сада су уручене бројне робне и новчане донације, а по трећи пут, помоћ је стигла на адресу Удружења „Виве жене" из Тузле.

Хвала компанији Mozzart на неизмјерно значајној подршци коју пружају Сигурној кући у Тузли, али и другим установама овог типа. Својим ангажманом подижу свијест, како физичких, тако и правних субјеката, да тема насиља над женама захтјева велику пажњу свих нас. На тај начин доприносе разбијању предрасуда и стигми везаних за ову тему. Такођер, као компанија, дају добар примјер другима како могу доприносити сигурнијем и бољем окружењу у којем живимо", поручује Јасна Зечевић, предсједница Удружења грађана „Виве жене", Тузла.

Приликом претходне двије посјете, представници компаније Mozzart уручили су им новчану донацију и опремили дјечије игралиште, како би боравак најмлађих у Сигурној кући учинили бар мало угоднијим. Поводом Међународног дана жена, обрадовали су их уручењем симболичних поклона, а сада им је поново стигла новчана донација, као још један знак подршке у борби за што боље услове за боравак штићеника.

Прву жрву насиља у своју кућу прилимили су 1999. а званично су са концептом рада као Сигурна кућа почели 2001. године када су изградили свој објекат. Од тада су пружили кров над главом за 1913 жена и дјеце.

Током прошле године, обратило им се 413 жртава родно заснованог насиља. Од тога, 126 особа било је смјештено у Сигурној кући - 60 жена и 66 дјеце, а 287 укључено у психосоцијални амбулантни третман жртава насиља. Бројке доказују да је у 2023. у односу на годину раније, број жртава родно заснованог насиља повећан за чак 39 одсто.

Тренутно ту борави 10 особа - три жене и седморо дјеце. Најосновнија им је сигурност, да су физички одвојени од насилника и да се коначно више не налазе у страху. Штићеницима су обезбијеђени медицински прегледи, групна психотерапија, социопедагошки рад са дјецом, социјално и правно савјетовање, те наставак школовања.  Корисницама и њиховој дјеци пружају смјештај до шест мјесеци, али, уколико се укаже потреба за дужим боравком, тај период се може и продужити.

Из Сигурне куће Тузла поручују да је најважније превентивно дјеловање и да као друштво његујемо ненасилну културу, како међу одраслима, тако и међу дјецом, те да се едукујемо о томе како рјешавати проблеме на ненасилан начин. То је, кажу, одговорност појединаца, али и образовног система и медија. Такође, по сазнању за насиље, битно је исто пријавити.

Компанија Mozzart наставиће да пружа подршку раду Сигурних кућа и у наредном периоду. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана