Наставак интензивне сарадње пореских управа Српске и Србије

Милијана Латиновић
Наставак интензивне сарадње пореских управа Српске и Србије

БЕОГРАД, БАЊАЛУКА - Пореске управе Републике Српске и Србије ће и у наредном периоду наставити што ближу сарадњу, кроз размјену стручних знања и корисних информација за пословање пореских администрација.

Закључено је то данас на састанку  директора пореских управа Српске и Србије, Горана Маричића и Драгане Марковић који је одржан у Београду.

На састанку су представљени резултати и планови за будућност.

Марковићева је презентовала процес трансформације Пореске управе Србије нагласивши да се реформски процеси пореске администрације налазе се у експанзивној фази, те да их ове године чекају највећи изазови, како у сфери унапређења рада управе, одабира информационе платформе која подржава пословне процесе, тако и у дијелу који се односи на услуге и рад са пореским обвезницима.

Осим тога, представљени су и електронски сервиси које у своме раду користи Пореска управа Србије, посебно у свјетлу примјене новог Закона о фискализацији, чија пуна примјена почиње од почетка маја ове године. Након презентација пословања пореских администрација, било је говора прије свега о Закону о поријеклу имовине и посебном порезу и Закону о фискализацији, чија је примјена у Републици Србији почела током протекле године. Оцијењено је да је размјена мишљења и сазнања о овим темама посебно корисна јер постоји сличност и компатибилност законских аката које у овим подручјима рада примјењују ове двије пореске администрације.

Маричић је рекао да је сарадња пореских управа Републике Српске и Србије и до сада била на завидном нивоу, те да ће тако бити и убудуће.

- Када су у питању нова законска рјешења која се тичу нове фискализације и испитивања поријекла имовине, за нас је од велике важности да знамо искуства колега из Пореске управе Србије, као и моделе за ефикаснију реализацију послова из тих области – истакао је Маричић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана