Насиље у школи захтијева строже казне

Данијела Бајић
Насиље у школи захтијева строже казне

БИЈЕЉИНА - Инцидент у Основној школи “Кнез Иво од Семберије” у Бијељини, гдје је ученик седмог разреда погодио наставницу каменом у главу, узнемирио је јавност и подигао на ноге полицију, а таквим и сличним ексцесима, поручују стручњаци, једино се може стати у крај примјеном строжих дисциплинских мјера, попут искључења из школе на одређени период.

Дванаестогодишњак, који је упућен у Бањалуку на љекарско посматрање, у сриједу је у послијеподневним часовима повриједио наставницу у холу школе, а прошле седмице је, према ријечима директора ове школе Раденка Савића, имао конфликт са другим учеником у школи.

- Он је на почетку посљедњег часа друге смјене ушао у школу и дежурном наставнику рекао да жели да брату однесе свеску. Добио је одговор да ипак мора да сачека испред школе. У том тренутку из зборнице је изашла наставница, која му није предавала, и укључила се у разговор, говорећи да напусти просторије школе и сачека испред. Након тога је он пришао наставници и из џепа извадио камен којим ју је са удаљености од пола метра-метар гађао у главу и побјегао - објашњава Савић.

Додао је да је одмах реаговао школски полицајац и да је случај пријављен полицији и Дому здравља, те да су припадници ових служби изашли на лице мјеста.

- Ми увијек реагујемо и на вербално, а камоли физичко насиље, али, ево, десе се и нежељене ситуације - казао је Савић.

Он је подсјетио да је Влада РС покренула акциони план безбједности ученика у свим основним и средњим школама и домовима ученика.

- Радићемо и даље превентивно на побољшању односа ученика и превазилажењу вршњачког и сваког облика насиља - истакао је Савић.

Социолог Иван Шијаковић истиче за “Глас” да се константно прича о неким мјерама у школи, али ништа се озбиљније не предузима о томе питању.

- Одавно се осјећа да је нарушен однос између школе и осталих друштвених субјеката, породице, окружења и слично. Школа уопште више није у центру пажње и зато је толико проблема у образовним установама, док родитељи само траже да њихова дјеца постигну што бољи успјех, без обзира на њихово понашање, могућности и таленат - казао је Шијаковић.

Он сматра да се недисциплини, неодговорности, непоштовању правила и старијих сада једино може стати у крај строжим казнама.

- У школе би хитно требало да буду уведена правила попут оних у Јапану, Јужној Кореји и скандинавским земљама, гдје ђаке који направе ексцес према другом ученику суспендују на полугодиште или школску годину. У случају да је у питању напад на наставника, ученика би требало да из школе избаце на годину дана без могућности да се упише у другу установу у Српској или БиХ - категоричан је Шијаковић.

Према ријечима психолога Александра Милића, насиље је увијек одраз неког незадовољства код дјеце. То незадовољство је, каже, повезано са његовим особинама и статусом у средини у којој одраста.

- Негативизам ђака је све присутнији. Зато је дјецу потребно афирмисати, више ангажовати како би имала што мање слободног времена - казао је Милић.

С друге стране, наставници му се, истиче, масовно жале да им је све теже водити наставу, јер су ђаци, како тврде, непослушни, недисциплиновани и неактивни.

- Међутим, за недисциплинованост и неактивност ђака наставници су највише и одговорни. Они треба да раде на томе да то промијене. Не треба да се прилагођавају само просјечним капацитетима, него да пажњу свима исто посвете, како надаренима тако и онима који отежано уче - казао је Милић.

Болница

Помоћник директора бијељинске болнице Нела Митровић истакла је да је наставница, коју је повриједио ученик, имала посјекотину која је хируршки обрађена и доброг је општег стања.

- Наставница се жалила на главобољу, вртоглавицу, а потпуно је могла да реконструише догађај и није имала друге тегобе - рекла је Митровићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана