Насиље над женом нема оправдање

Срна
Насиље над женом нема оправдање

БАЊАЛУКА - За насиље над женом нема оправдања ни пред жртвом, ни у судници, нити би требало да га има у јавности и друштвеној заједници, а у Кривичном законику Републике Српске јасно су прецизиране казне за починиоце насиља и за које врсте кривичних дјела, саопштено је из Џендер центра Републике Српске.

"Према доступним подацима из судова, неким насилницима су већ пресуђене дугогодишње казне затвора", истиче се у саопштењу

Поводом почетка свјетске кампање којом се обиљежава 16 дана активизма борбе против насиља над женама, која траје од сутра до 10. децембра, Џендер центар спроводи кампање подизања свијести јавности о овом облику насиља у Републици Српској "Бијела врпца – Мушко НЕ насиљу над женама" и "Стоп насиљу над женама - Насиље над женама је кривично дјело".

"Ношењем бијеле врпце мушкарци се у наредних 16 дана прикључују овој значајној кампањи и тиме дају поруку јавности, да се залажу за окончање насиља над женама и дјевојчицама", наводи се у саопштењу

Џендер центар – Центар за једнакост и равноправност полова Републике Српске овогодишњом кампањом "Насиље над женама је кривично дјело" има за циљ подићи свијест јавности о овој врсти насиља и нагласити да се због њега иде у затвор.

"Једна од кључних порука је да уколико видите да се дешава насиље пријавите га. Позовите 122! Закон предвиђа санкције за оне који не пријаве насиље у породици", наводи се у саопштењу.

Из Џендер центра су истакли да током овогодишње кампање указују на подршку која је жртвама обезбијеђена не само законским и подзаконским прописима већ и од свих оних у друштву који могу помоћи и реаговати.

"Жртве насиља су се, како показују досадашња истраживања, посебно током пандемије вируса корона нашле у веома тешкој ситуацији, често и по 24 часа или данима боравећи у присуству насилника и трпећи злостављање. То је још један аларм да се насиље над женама мора зауставити", наводи се у саопштењу.

Џендер центар Републике Српске у оквиру ове кампање, али и свог мандата током цијеле године проводи разне активности за смањење стопе насиља над женама.

Џендер центар Републике Српске ради на јачању мултисекторског одговора на насиље над женама кроз нову фазу пројекта "Побољшање приступа квалитетнијим мултисекторским услугама за жртве насиља над женама, укључујући насиље у породици на локалном нивоу у складу са Истанбулском конвенцијом-фаза три" у сарадњи са стратешким партнером организацијом "УН вомен", уз финансијску подршку Шведске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана