Народним збором озваничен почетак 172. Дервентског вашара

Срна
Народним збором озваничен почетак 172. Дервентског вашара

ДЕРВЕНТА - Молитвом у Старој цркви у насељу Српска варош, изворном пјесмом и игром симболично је отворен 172. Дервентски вашар.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић који је синоћ присуствовао овом догађају рекао је да је Велика Госпојина и Дервентски вашар синоним традиције и да траје 172 године.

-На овом мјесту је све почело када су неки добри људи отишли у Цариград и издејствовали градњу цркве и то је била велика радост, а народно велико весеље се претворило скоро у православно весеље, с тим да су и сви остали грађани прихватили вашар као манифестацију, радост, а временом је постао економски и привредни скуп - рекао је Симић.

Он је подсјетио да је Велика Госпојина и Дан града, као и слава Црквене општине Дервента.

-Тешко је процијенити, али вашар посјети више од 50.000 људи, које привлачи носталгија и традиција. Да није ваљало не би трајало 172 године, то треба његовати и даље развијати - додао је Симић.

Организатори манифестације код Старе цркве су Црквена општина Дервента и Народна библиотека “Бранко Радичевић”.

Директор библиотеке Мирјана Плиснић рекла је да је мотив за организацију био прошлост Вашара и његов идентитет који датира од 1851. године, и то на мјесту гдје је и почело окупљање народа.

Свештеник Љубиша Новић рекао је да ће ова традиција бити настављена уз неизоставне обичаје добродошлице, хљеб и со, коло без озвучења, пјесме и шаргије и виолине.

-Прошле године смо започели традицију да се окупљамо око Старе цркве, а познато је да је традиција Вашара започела одавде. Сваке године ћемо да се вратимо на ову локацију како бисмо свечаним програмом покушали да се вратимо у ту 1851. годину када је било освештање темеља прве цркве која је овдје саграђена - рекао је Новић.

Изворност традиције и обичаја народног збора код Старе цркве представили су чланови културно умјетничких друштава СКУД “Дервента”, КУДМ “Босиљак” и Фолклорна рекреативна група “Ђурђевак” водећи коло у народним ношњама, а пјесмом су програм украсиле и чланице пјевачке групе СКУД-а “Дервента”.

Додатни садржај, код Старог моста, који обједињује дервентске произвођаче, зналце и умјетнике је “Дервентска улица”, гдје је постављено 11 тезги на којима су изложене рукотворине и производи, а у организацији Градске туристичке организације.

Дервентски вашар трајаће до 30. августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана