Наредног викенда у Требињу „Салон жилавке“

СРНА
Наредног викенда у Требињу „Салон жилавке“

САРАЈЕВО - Манифестација "Салон жилавке", посвећена овој старој и аутохтоној херцеговачкој винској сорти, биће одржана 18. августа у Винској галерији "Вукоје" у Требињу, саопштено је из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Посјетиоце очекује више од 100 вина сорте жилавка које ће представити 25 винарија, као и богат гастрономски програм 15 понуђача, а Комора, која руководи пројектом "Вински пут Херцеговине", партнер је ове манифестације.

Овај вински догађај ставља Херцеговину на мапу свјетских и европских виноградарских регија, а циљ је повећати видљивост, значај и очување аутохтоне сорте жилавка.

Догађај је ено-гастрономске природе и уз винаре ће се представити и произвођачи сира, пршута и других типичних и традиционалних прехрамбених производа БиХ, а од прошле године "Салон" је домаћин и херцеговачким маслинарима.

Претходних седам "Салона" посјетило је више од 10.000 винских туриста, гостију из земље и региона те винских новинара који подржавају манифестацију од 2017. године када је она по први пут, на једном мјесту, окупила произвођаче жилавке из цијеле БиХ.

"Вински пут Херцеговине" је рута која обухвата вишевјековну традицију производње вина у херцеговачкој регији. Произвођачи вина "Винског пута Херцеговине" стекли су међународну препознатљивост кроз аутохтоне сорте вина жилавке, блатине, вранца и трњака, а винарије су највидљивији дио, али она укључује и многе природне атракције, богато културно насљеђе, гастрономску понуду и јединствену културу гостопримства.

"Винским путем Херцеговине" руководи Спољнотрговинска комора у сарадњи са градовима и општинама Требиње, Љубушки, Читлук, Мостар, Чапљина и Столац, уз подршку УСАИД-овог пројекта за развој одрживог туризма БиХ. Почетка манифестације заказан је за 19.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана