Намјера бившег власника “Саничана” пала у воду

Данијела Бајић
Намјера бившег власника “Саничана” пала у воду

ПРИЈЕДОР - Окружни привредни суд у Приједору одбио је као неоснован захтјев стечајног повјериоца рибњака “Саничани” Радојице Ратковца за искључење поступајућег судије, а ново извјештајно рочиште, на којем би, између осталог, требало да буду разматрани и услови продаје имовине, заказано је за 14. август.

Окружни привредни суд у Приједору је 10. јула одгодио извјештајно рочиште о рибњаку “Саничани”, будући да је непосредно пред почетак сједнице Скупштине акционара запримио захтјев за искључење поступајућег судије који је суду упутио бивши власник Ратковац.

 - С обзиром на то да из навода захтјева за искључење, као и достављених прилога, произлази да није испуњен законски услов за искључење судије за поступање у наведеном стечајном предмету, предсједник суда захтјев за искључење судије одбио је као неоснован - наводе у суду.

На том рочишту било је предвиђено да стечајни управник поднесе извјештај о раду, да буду донесени услови о продаји предузећа и да буде донесена одлука о расписивању лицитације о продаји стечајног дужника као правног лица.

Стечајни управник Мирко Марчета рекао је за “Глас Српске” да је ново рочиште заказано за мјесец дана.

- Процес ће бити настављен како је и предвиђено по закону. Суштина приче је да што прије дође до уновчења имовине и измирења повјерилаца - рекао је Марчета.

Стечај у рибњаку “Саничани” је отворен у марту 2021. године, а против Ратковца Окружно јавно тужилаштво Приједор у фебруару прошле године подигло је оптужницу због кривичног дјела незаконито поступање у привредном пословању којим је оштетио јавне приходе за око пола милиона марака.

Приједлог за отварање стечајног поступка поднијело је Правобранилаштво РС 17. јула 2020, а приједорски суд је 11. септембра те године покренуо претходни поступак за утврђивање услова за отварање стечајног поступка.

Одређене су и мјере ради обезбјеђења имовине којима се забрањује стечајном дужнику да без сагласности привременог стечајног управника располаже покретном и непокретном имовином, новчаним средствима и правима стечајног дужника.

Представници градске власти у Приједору у више наврата су од покретања стечаја изражавале интерес да ово предузеће купи Влада Републике Српске и преда на управљање граду Приједору.

Вриједност

Мирко Марчета информисао је недавно Одбор повјерилаца и о процјени имовине Управе за индиректно опорезивање БиХ и Пореске управе Републике Српске као разлучних повјерилаца у овом стечајном поступку, наводећи да је вриједност некретнина рибњака над којим постоји разлучно право ових двију институција 613.829 КМ те да су оба разлучна повјериоца дала сагласност за продају стечајног дужника као правног лица.

Такође Марчета је Одбор повјерилаца обавијестио и о елаборату Завода за изградњу града Приједора о процјени вриједности потребних улагања у постојећу инфраструктуру рибњака по којој је потребно уложити 2,72 милиона КМ да би рибњак био доведен у стање потребно за нормално функционисање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана