Накупци воћа купе кајмак

Јана Кезић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Најупечатљивији призор на пијацама широм Српске постале су папрене цијене сезонског воћа па је тако за килограм јагода или бијелог грожђа потребно издвојити чак осам марака, док се теглица шумских јагода креће од 13 па до вртоглавих 20 КМ.

Грађани за килограм бресака морају издвојити око пет марака, за трешње и до десет марака, док паковање боровница од 250 грама на бањалучкој "Тржници" кошта пет марака.

- Цијена трешања је већа него лани и зависи од класе и врсте. Прошле године та воћка је баш била родила, а ове године се само увози и то из Србије и нешто мало из Херцеговине -  рекао је трговац Никола Петровић и додао да грађани обично купују пола килограма.

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић за "Глас" објашњава да су произвођачи, за тако високе цијене, најмање криви.

- Откупне цијене су далеко мање од продајне. Накупци и крајњи трговци повећавају цијене и највише зарађују - рекао је Дојчиновић.

Како је додао, произвођачи килограм трешања продају по три или 3,5 марке, док их трговци продају за скоро дупло више.

- Јагоде се продају по 3,5 КМ и четири марке, а они продају по осам марака. То је више него 100 одсто и мислим да то није реално нити поштено - рекао је Дојчиновић и нагласио да је то за произвођаче веома ниска цијена, с обзиром на велике трошкове улагања.

Он каже да су лоши временски услови смањили приносе и до 80 одсто.

- Добро смо се нарадили, много уложили, а на крају нећемо успјети покрити ни радну снагу која је веома скупа -  казао је Дојчиновић.

Један радник, како прича, заради отприлике онолико колико и убере, а врло мало остане произвођачу.

- Нико више неће да ради без 80 КМ дневнице, плус превоз и храна уз то - рекао је он.

Истакао је да су шумске јагоде ове године доста родиле те нагласио да цијене на тезгама нису оправдане.

- Брање иде споро, али реална цијена би била 10 КМ, јер се у њу ништа није уложило, него само тај рад. Данас неко лагано и за пар сати може убрати четири или пет килограма и зарадити 40 КМ или 50 КМ, што је сасвим довољно када ништа не уложите - казао је Дојчиновић.

Лани су, како каже, радили калкулацију према којој је производња крушака најскупља у Српској, када је ријеч о воћарској производњи, а прати је јабука.

- Лани је за производњу на једном хектару јабуке или крушке било потребно око  45.000 КМ - рекао је Дојчиновић.

Извршна директорица Удружења за заштиту потрошача "Дон" из Приједора Муриса Марић каже да потрошачи данас тешко могу себи да приуште воће.

- Високе цијене нису ништа добро донијеле ни произвођачима нити потрошачима, него овдје само трговци и те­ како добро профитирају - рекла је Марићева.

Додала је да је воће роба која калира и трговци ће радије да је баце, него да снизе цијене.

- Високе цијене шумских јагода су апсурдне. Јесте да су оне ситне и да треба времена да се напуни тегла, али питање је и колика је грамажа и колико има тог садржаја у теглици - рекла је Марићева, додајући да дио потрошача који има новца то себи да приушти неће ни обратити пажњу на цијене, док ће већина овог љета остати жељна воћа. 

Посљедице кише

Због обилних падавина ситуација у воћњацима у приједорској регији је, са технолошке стране, веома тешка, а лошије је и здравствено стање засада. Потврдио је то виши стручни сарадник за воћарство у приједорској канцеларији Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Мирко Јокић.

- Третмани су били одгођени и на већини локација имамо инфекцију чађаве краставости у различитом обиму зависно од сорте и положаја парцеле - рекао је Јокић.

Према његовим ријечима, ситуација је повољнија у засадима јабуке, а лоша у засадима крушке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана