Након пола вијека живота у граду отишли на село: Срушили шталу да направе кућу

Рина
Раде и Анка Савић више од пола свог живота провели су у Београду
Foto: Рина | Раде и Анка Савић више од пола свог живота провели су у Београду

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ - Раде и Анка Савић више од пола свог живота провели су у Београду, гдје су изродили осморо дјеце, али жеља да градски асфалт замјене шумама и ливадама тињала је у њима све вријеме.

А када се нешто јако воли, онда се то и оствари, па су Савићи послије неколико година тражења нашли своје парче раја у горњомилановачком селу Калиманићи, гдје су кренули да се куће испочетка.

- Овде, где се сада налази кућа коју правимо, у доњем сутерену налазила се штала коју смо ми срушили, поднели смо захтев за грађевинску дозволу коју смо добили и онда смо кренули сопственим рукама да зидамо све ово - казао је за РИНУ, сада већ милановчанин Раде.

Али, прелазак из града у село није свако доживио на исти начин, медјутим Савићи кажу да се на добро брзо навикнеш, па се сада сви осјећају као да су ту одувијек и живјели.

- Деца су нас подржала, иако нису били потпуно сигурни у то, јер је то за њих била све нека неизвесност. Ми смо их припремали временом, како смо тражили имање они су све више били одушевљени. Када се све то реализовало, неки су прихватили са одушевљењем, али ипак како је време протицало није им било лако - прича супруга Анка.

 

Њихов син Никола, након доласка на пропланке села Калиманићи увидио је све предности живота на селу.

- Неколико месеци мени је требало да се навикнем на нову околину, друштво, рад на селу, али сада када сам се уклопио, супер ми је за разлику да сам остао у Београду - истиче Никола Савић.

С обзиром да се сви најмлађи Савићи баве коњичким спортом, рјешили су да у свом новом окружењу отворе школу јахања. Врло брзо за њих се прочуло, па су за кратко време стигли и први полазници.

- У школи јахања прво се учи како савладати страх и да се коњ не уплаши, затим кас и галоп. Ко све то савлада може да крене на теренско јахање, што буди и највеће емоције код јахача - закључио је Василије Савић.

Савићи су донијели одлуку, остају у Калиманићима са својим коњима јер су овдје направили причу за будућност.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана