Накнаде за дозволе у телекомуникацијама и за емитовање остају исте

Срна
Накнаде за дозволе у телекомуникацијама и за емитовање остају исте

САРАЈЕВО - Савјет Регулаторне агенције за комуникације /РАК/ БиХ усвојио је данас одлуку о висини стопе и вриједности бода за обрачун годишње накнаде за дозволе у секторима телекомуникација и емитовања за 2022. годину, која остаје непромијењена у односу на ову годину.

Висина стопе обрачуна годишње накнаде за обављање дјелатности телекомуникација износи 0,60 одсто од укупног прихода корисника дозволе у фискалној 2021. години, док је та стопа утврђена у износу од 0,50 одсто од укупног прихода за кориснике дозвола за подручје емитовања, саопштено је из РАК-а.


Новчана вриједност бода за 2022. годину за употребу бројева и/или кодова у сектору телекомуникација износиће 0,50 КМ и ова одлука ће се примјењивати од 1. јануара 2022. године.

Усвојено је Правило о заштити од дјеловања електромагнетних поља у фреквенцијском опсегу од девет килохерца до 300 гигахерца, којим се прописују посебни услови емитовања сигнала телекомуникационе опреме у овом опсегу, са дефинисаним граничним вриједностима којима се штити изложеност становништва електромагнетним пољима.

Савјет је разматрао и текућу информацију о процесу преласка са аналогног на дигитално земаљско емитовање у БиХ, са појединачно назначеним активностима и корацима које је Агенција предузимала у протеклом периоду.

Усвојен је и приједлог буџета Агенције за 2022. годину, као и квартални извјештај о раду РАК-а за период април-јун текуће године, а разматране су и жалбе у другостепеном поступку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана