Најтраженији економисти, правници и информатичари

Драгана Орловић
Најтраженији економисти, правници и информатичари

БАЊАЛУКА - До посла путем бироа у Републици Српској током прошле године је дошло више од 31.000 становника, а упућени истичу да је број новозапослених још већи, јер има и оних који су до радних мјеста стигли на други начин.

Према најновијим подацима Завода за запошљавање РС, закључно са 31. децембром 2021. године, са њихових евиденција запослено је 31.289 лица, што је за 1.410 више у односу на исти период претходне године.

Анализирајући стање на тржишту рада и број запослених према дјелатностима, евидентно је да је највише примљених радника било у прерађивачкој индустрији и то око 24 одсто. Потом слиједе трговина те остале личне и услужне дјелатности. Са друге стране, када је ријеч о броју оних који чекају на запослење, спискови у многим бироима су доста краћи.

- На евиденцији незапослених закључно са 31. децембром прошле године пријављено је 69.987 лица, што је за 15,8 одсто или 13.177 мање у односу на исти период у 2020. години, када је било евидентирано 83.164 незапослених - рекли су “Гласу Српске” у Заводу за запошљавање РС.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић истиче да је лани у Републици Српској било доста више запослених него што показују евиденције Завода за запошљавање, јер је велики број оних који самостално проналазе радна мјеста. Због тога су, како каже, и предлагали заводу да појачају активности да би имали тачније евиденције. Он је истакао да је пораст броја запослених током прошле године потврдио да су у привреди остварени бољи резултати.

- Повећан је извоз, а повећан је и број радника, што значи да се ситуација значајно поправила. Такав тренд очекујемо и у овој години, с обзиром на то да економски рат Кине, Америке и Европе и даље траје, с друге стране, ту су проблеми са транспортом са кинеског тржишта и све већи број компанија из Европе које траже снабдијевање на другим мјестима и то је један од разлога што је прошла година била успјешна. И даље можемо очекивати раст запослених и извоза - поручио је Тривић.

Када је у питању стручна спрема, анализе показују да су послодавци у Српској лани највише тражили да запосле дипломиране економисте и правнике, али и професоре математике и физике. Велико интересовање владало је и за професорима информатике, дипломираним фармацеутима, љекарима, као и инжењерима електротехнике.

У Заводу за запошљавање РС кажу да су у оквиру четвртог степена стручне спреме послодавци највише тражили да запосле економске техничаре, медицинске сестре и техничаре, оператере на рачунару те машинске техничаре.

- Када је у питању висока стручна спрема, до посла најбрже долазе професори математике и професори математике и физике. Они у просјеку на посао чекају око три мјесеца, док професори филозофије и социологије, историје те професори географије око четири године чекају на запослење - навели су у Заводу.

Око четири мјесеца посао чекају козметичари, масери и графичари, док је просјечна дужина чекања на запослење финансијских радника, економиста и правника чак и до седам година.

Раст плата

С циљем растерећења привреде и стварања услова за повећање плата радницима послодавци и Влада раније су се договорили о смањењу збирне пореске стопе са садашњих 32,8 одсто на 31 одсто, а на основу чега би плате радницима у Српској већ од 1. фебруара требало да буду повећане. Крајем децембра 2021. године Влада РС је донијела и одлуку да најнижа плата у овој години износи 590 марака, умјесто досадашњих 540 КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана