Најхрабрији запливали за Часни крст, међу најбржима највише дама ФОТО

ГС
Најхрабрији запливали за Часни крст, међу најбржима највише дама ФОТО

БАЊАЛУКА - Традиционално богојављенско пливање за Часни крст одржано је данас у неколико градова и општина гдје су временске прилике то дозволиле.

Претходно је због обилних падавина и високих водостаја отказано пливање у неколико локалних заједница - Вишеграду, Новом Граду, Фочи, Миљевини и Трнову.

Пливање за Часни крст одржано је у највећем граду Републике Српске - Бањалуци, а пливао је само Огњан Милетић.

У Требињу је неколијко најодважнијих момака и дјевојака симболично на кратко ушло у Требишњицу, како се вишедеценијска традиција на Богојављење не би прекидала.

До Часног крста, који је симболично спуштен у ријеку, прва је дошла Зворничанка Маријана Кркаловић.

Ана Милановић прва је допливала до часног крста у општини Језеро, објавила је општинска начелница Снежана Ружичић.

Билећанин Срђан Леро први је допливао до Часног крста у традиционалном богојављенском пливању за Часни крст које је данас одржано на Билећком језеру.

У Козарској Дубици 27 вјерника, међу којима и три жене, ушло је данас у освештану воду ријеке Уне, уз благослов свештеника.

Часни крст је одлуком организатора додијељен Слађани Мијатовић, која је и прошле године била учесник пливања за Часни крст. Њој је уручен и златник од осам грама, поклон општине Козарска Дубица и икона светог Јована Крститеља.

Двадесетдвогодишњи Давид Сремац побједник је богојављенског пливања за Часни крст, које је одржано данас на ријеци Сави у Броду.

Давид је први допливао до Часног крста, од укупно 18 младића који су ове године учествовали у богојављенском пливању код Кајак-кану клуба "Премиум".

-Осјећај је диван, не могу га описати ријечима. Велика је част учествовати у пливању на овај дан. Могу само да кажем да ми доста значи - рекао је новинарима Давид, истакавши да је ово други пут како плива за Часни крст, а прва побједа.

Пригодна захвалница уручена и четворогодишњој Јелени Ковачевић, најмлађем посјетиоцу овогодишњег богојављенског пливања.

Начелник општине Брод Зоран Видић уручио је побједнику пливања златни крст.

Душко Каурин освојио је Часни крст, вијенац и дукат на крају богојављенских свечаности које су данас одржане у Приједору.

Каурин је био први међу једнакима који су данас након освештања воде ушли у ријеку Сану и симболично запливали за Часни крст будући да временске неприлике и висок водостај ријеке није дозволио пливање у дужини од 33 метра са једне на другу обалу.

-Пливање је у Приједору обновљено 2014. године, што значи да је ова година била десета јубиларна, али временске прилике нису дозволиле да сви пливамо, па је синоћ договорено да ја уђем први у воду, а иза мене сви остали, потопе се и цјеливају крст - рекао је Каурин новинарима.

Зденко Марковић из Добоја добио је златник као побједник богојављенског пливања за Часни крст на језеру Делића брдо у општини Петрово.

У пливању је учествовало 12 такмичара са подручја Петрова и Добоја, међу којима дјевојка Ружа Лазаревић из Карановца.

Награде је уручио начелник општине Петрово Озрен Петковић, који је честитао учесницима на исказаној одлучности.

За учеснике су припремљени пригодни поклони, а посјетиоцима служено кувано вино.

Тим поводом његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије је уз саслужење свештенства Мркоњић Града, на платоу поред језера извршио освећење воде а затим и благословио пливање.

Најмлађа учесница богојављенског пливања Кристина Билић имала је благослов да прва доплива до Часног крста.

За часни крст пливало се и у Брчком. Прва међу 66 витезова и једина жена међу њима била је Теодора Терзић из Бијељине. Она је освојила златник и понијела титулу витеза часног крста.

Теодора, која је била једина жена међу 66 учесника, освојила је златник и понијела титулу витеза часног крста.

Теодора, која је студент треће године Педагошког факултета у Бијељини, рекла је новинарима да се пријавила за такмичење на наговор рођака, те да се за богојављенско пливање припремала заједно са њим мјесец дана.

-О сјећај је неописив. Ово ми је први пут да учествујем на богојављенском пливању. Надам се да неће бити и посљедњи - рекла је Терзићева новинарима.

У Градишци због високог водостаја ријеке Саве није одржано такмичење у богојављенском пливању за Часни крст, али су се пливачи окупали на ријеци, а апостолским жријебом одлучено је да је овогодишњи побједник Владимир Нежић.

Нежићу је уручен златник који дарује Градска управа Градишка, а, како је навео, у такмичењу у пливању за Часни крст на ријеци Сави учествује од 2018. године, од када је у Градишци обновљен овај традиционални обичај на Богојављење.

Градишки архијерејски намјесник протојереј-ставрофор Гојко Слијепчевић рекао је да је, без обзира на времеске услове и висок водстај Саве, одлучено да се традиција пливања за Часни крст не прекида и захвалио боројним вјерницима који су присуствовали овој манифестацији.

Пливало се и у на језеру Трн код Лакташа.

У Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Дервенти данас је, на велики хришћански празник Богојавење, служена литургија и обављено освештање воде.

Вјерници су у литији прошли око храма.

Намјесник дервентски протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић у бесједи након литургије рекао да се Богојављење у овом граду прославља доласком вјерника на литургију, литијом око храма и освештањем богојављенске водице испред храма, и да је то је бит овог празника.

-У случају када човјек не може да дође до причешћа, а на смртном је часу са богојављенском водом се причешћује.

Само је данас дозвољено да се овом водом кропи по кући и тек за наредни Крстов дан. То стоји у вашим домаћинствима и повремено се узима са највећом побожношћу - додао је Ћетковић.

У Новом Граду данас је поводом Богојављења служена литургија, а улицама града прошла је литија.

Након литургије, литија је прошла од Храма до градског кеја поред ријеке Уне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана