Најчешће неправилности у меду и готовим јелима

Ј. К.
Најчешће неправилности у меду и готовим јелима

БАЊАЛУКА - Анализе о квалитету хране показују да се у БиХ највише мешетари са медом и готовим јелима, због чега из удружења за заштиту потрошача апелују на грађане да купују код провјерених трговаца.

У Агенцији за безбједност хране БиХ кажу да су лани, укључујући узорке воде за пиће, спроведене лабораторијске анализе 47.614 узорака од чега је 5,6 одсто било неодговарајућих, што је у оквиру вишегодишњег просјека.

- На темељу прикупљених података о резултатима физичко-хемијских анализа хране лани је анализирано 6.711 узорака, од чега је неодговарајућих било 1,86 одсто узорака и то је највећи број неусклађених узорака био у меду и осталим пчелињим производима, чак 12,53 одсто, затим сложеним јелима и готовим производима 4,01 одсто, ароматизираној води, пићу на бази воде и сличним производима 3,85 процената, те уљарицама-сјеме и плодови, у проценту од 3,28 - навели су у Агенцији поводом Свјетског дана безбједности хране који се обиљежава 7. јуна.

Предсједник Удружења пчелара “Кестен” из Братунца Марко Живковић рекао је за “Глас” да није изненађен што се мед нашао на првом мјесту, јер лажни пчелари у њега мијешају дио шећера.

- То онда у суштини није прави мед, него је мјешавина природних састојака са шећерима. То раде из финансијске користи, али свака анализа покаже право својство меда - рекао је Живковић, додајући да се такав мед обично продаје у мањим количинама и по пијацама.

Извршна директорка Удружења грађана “Оаза” Требиње Недељка Нешка Илић казала је да су прије неколико година радили анализу о квалитету меда и пчелињих производа на подручју Херцеговине, те да само производ једног произвођача није задовољавао квалитетом.

- Сви смо свједоци шта се дешава на тржишту и од чега се све може мед направити. Ми апелујемо на потрошаче да увијек купују од онога кога знају, гдје је провјерена квалитета - казала је Илићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана