Награђена македонска вина освајају тржиште Српске

МИЛОШ ВАСИЉЕВИЋ
Foto: Дражан Оскар Поздеровић

БАЊАЛУКА - Дани македонског вина, који су донијели дашак ове земље у највећи град Српске протекла три дана, одушевили су све присутне у бањалучком ресторану Калдрма 1929, гдје су дегустирали најбоља вина винарије Тиквеш, уз шест слиједова гастрономских специјалитета, а атмосферу је употпунила традиционална музика.

Дух Сјеверне Македоније стигао је Бањалуку, а одличан амбијент додатно су подгријале капљице вина, међу којима су доминирали свјетски награђени брендови Бела вода црвено и Барово црвено.

Сомелијер винарије Тиквеш Александар Ристовски рекао је да му је велика част што је њихово вино овако популарно на тржишту Српске, те да је одушевљен Бањалуком, али и културном познавања вина.

- Промовисали смо наше двије најзначајније етикете вина Тиквеш, то су далеко позната Бела вода црвено и Барово црвено. Сада имамо бербе 2019 које су проглашене за најбоље на свијету у Лондону, гдје су награђени дуплим златним медаљама. Ријеч је о најбољим црвеним винима на свијету - казао је Ристовски и додао да му је част да их презентује љубитељима добре капљице у Српској.

Поред одличних вина, по чему су препознатљиви, у винарији Тиквеш воде рачуна и о храни, па уз специјалитете добро се зна и које вино најбоље иде. Зато се у Бањалуку, упутила комплетна екипа из Македоније.

- Ту су и кувари из ресторана Тиквеш. Много улажемо у развој гастрономије и винске културе. То желимо да подијелимо са другима, гдје год да се појавимо, па смо довели наше куваре, али и тамбурашки оркестар "Трио Гранде". Имали смо шест слиједова, традиционалних македонских рецептура које смо модернизовали добром презентацијом. Сваки ганг је пратило одговарујеће вино - рекао је Ристовски.

Неке састојке донијели су из своје земље како би сачували оригиналност.

- Те састојке немогуће је набавити у Бањалуци, а циљ нам је био да донесемо оригиналан укус македонских рецептура. То су, између осталог козији сир, овчији качкаваљ, црвена македонска паприка, као и јагњетина. Спремали смо и један стари репепт који се зове Прилепски ширден - рекао Ристовски.

Те гурмаске делиције пратиле су, на самом почетку, лаганија бијела вина од Тамјанике, преко Шардонеа, Алекандрија Куве, Бела вода бела, Црна вода црвена, а за крај послужен је коњак Жолта.

-  Три дана македонских вина и јела, уз традиционалну музику, била су право задовољство. Гостима смо представили вина у којима су уживали. Ребрендирали смо специјалну селекцију Тамјанике, уз Луду Мару која је наш прави бренд, а посјетиоци су уживали и у Лепову и ВС жолти. То је ракија од вина, која је лежала од пет до десет година у храстовим бурадима - рекао је регионални директор продаје винарије Тиквеш за БиХ Дарко Пајић. 

Десерт

Македонци су за десерт спремили кавадаричку раванију, чиме су још једном понудили посјетиоцима оригиналност, а већина присутних никада нешто слично није пробала.

- Она је посебан десерт. За разлику од осталих торти и колача, главни састојак је концетрисани гроздови сок, а додајемо и слатко од зелених смокви - рекао је Александар Ристовски.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана