Нагле промјене температуре стресне за организам, ево како то да избјегнете

Срна
Нагле промјене температуре стресне за организам, ево како то да избјегнете

ТРЕБИЊЕ - Нагле промјене температуре ваздуха, као што се ове године десило, увијек представљају стресну реакцију за организам, нарочито за хроничне болеснике, па је неопходно избјегавати боравак напољу у најтоплијем дијелу дана и уносити довољно течности, изјавио је Срни начелник Службе Хитне медицинске помоћи у Требињу Марко Паовица.

- Исто тако незгодне су промјене температуре и током дана, кад се из климатизованих просторија изађе на сунце, односно више температуре, повећава се знојење, губитак течности, тако да је и на то потребно обратити пажњу - рекао је Паовица.

Он је додао да се протеклих дана у Службу Хитне медицинске помоћи у Требињу јавило неколико пацијената са главобољом, мучнином и сличним симптомима, али није забиљежен већи број пацијената са симптомима топлотног удара или сунчанице.

Паовица је додао да је ријеч о неколико дјеце, али и одраслих са оваквим симптомима, што би се могло повезати са топлим временом, односно топлотним ударом, али је могуће да је ријеч и о вирози.

Савјети

Према његовим ријечима, у периоду високих температура ваздуха, не треба излазити напоље између 10.00 и 16.00 часова, када је температура највиша, али и зрачење сунца.

- Потребно је уносити довољно течности и електролита, односно соли, у организам. Сви симптоми који су везани за сунчаницу и топлотни удар су слични, а то су вртоглавица, мучнина, повраћање, главобоља, до најтежих облика као што је губитак свијести - рекао је Паовица.

Он је напоменуо да, кад се посумња да је топлотни удар разлог тегоба које су настале, особу потребно смјестити у хладовину, дати доста течности, а у случајевима тежих стања обавезно довести пацијента у Хитну помоћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана