Набавка материјала и опреме кочи неимаре у Зворнику и Добоју

Данијела Бајић
Набавка материјала и опреме кочи неимаре у Зворнику и Добоју

БАЊАЛУКА - Поремећаји на тржишту грађевинског материјала и медицинске опреме пролонгирали су завршетак изградње болничког блока у Зворнику, а када ће бити окончани радови и примопредаја новог објекта болнице “Свети апостол Лука” у Добоју, у тој здравственој установи нису могли да прецизирају.

Здравствене услуге у савременим, модерно опремљеним просторијама и амбулантама грађанима регије Бирач требало је да буду доступне од средине љета, али због проблема на глобалном нивоу, како је за “Глас Српске” истакао директор регионалне болнице Зворник Иван Поповић, нове просторије ће бити на располагању тек крајем године.

Поповић је рекао да је спољни дио, односно фасада новог болничког блока, у потпуности завршен те да је остало да се крају приведу унутрашњи радови.

- Узимајући све у обзир, завршетак радова и усељење очекујемо у новембру или децембру. То не зависи од нас, него од подизвођача и набавке материјала који треба да стигну да би сви ти радови били завршени - казао је Поповић.

Додао је да, уз градњу новог блока, обнављају и адаптирају постојеће блокове болнице. У том случају је, нагласио је он, остало да буду завршене операционе сале и техничке просторије, односно кухиња и вешерај.

- Набавка медицинске опреме кочи завршетак грађевинских радова. На примјер, адаптирамо двије операционе сале и требају нам дијелови као што су анкери који се стављају у плафон. Међутим, добијамо их тек приликом испоруке лампи и осталих медицинских уређаја, због чега те радове тренутно морамо да обуставимо - објаснио је Поповић додавши да се нови блок простире на 4.000 квадратних метара те да је његова градња била више него неопходна.

Услови рада у скученом простору су, како каже, тешки, простора нема довољно ни за специјалистичке амбуланте ни за одјељења, а ни пацијентима није био угодан боравак.

- Пуштањем у функцију новог блока запослени ће добити квалитетније услове рада, а пацијенти боље услове лијечења и боравка у болници према којој гравитира око 130.000 становника из Зворника, Шековића, Осмака, Братунца, Власенице, Милића и Сребренице - истакао је Поповић.

И у добојској болници “Свети апостол Лука” с нестрпљењем ишчекују завршетак новог објекта, који је требало да буде готов до краја прошле године.

- Што се тиче спољног уређења, у току је повезивање инсталација, насипање и припреме за асфалтирање, као и сви потребни радови везани за прикључивање на комуналну инфраструктуру, односно воду, канализацију, електро, кабловску и телефонску мрежу - казали су у овој здравственој установи.

Додали су да је у појединим дијеловима болнице почело опремање, након чега слиједи испитивање опреме, обука особља, припрема за технички пријем и добијање употребне дозволе.

Нова добојска болница имаће приземље и шест спратова и располагаће 461 креветом, од чега ће 48 бити за интензивну његу.

- Значај изградње новог објекта ове болнице је непроцјењив имајући у виду да је у питању установа која пружа здравствене услуге за више од 200.000 становника који гравитирају подручју добојске регије - истакли су у овој болници.

Вриједност

Изградња новог болничког блока и реконструкција постојећег објекта регионалне здравствене установе у Зворнику почела је почетком 2020. године, а укупна вриједност инвестиције је 29 милиона КМ. Крајем исте године почела је градња и новог објекта добојске болнице “Свети апостол Лука”, за шта је предвиђено 103,62 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана