На звоник храма у Великој Сочаници постављен крст

Srna
Foto: Agencije

ДЕРВЕНТА- На звоник храма Вазнесења Господњег у Великој Сочаници код Дервенте, чија је обнова почела половином фебруара, данас је постављен крст који је дар супружника Видомира и Даринке Којић из овог мјеста. Крст је висок 2,5 метара, широк 1,6 метара а тежак око 150 килограма.

"Моји преци су били веома привржени цркви и осјећам обавезу да и ми потомци храм доведемо у стање какво му и приличи. За крст смо издвојили 2.000 евра, а донио сам из Њемачке још једну лампу са носачем за улазна врата у вриједности нешто више од 500 евра, то је од нас", рекао је Којић.

Предсједник Грађевинског одбора Драгислав Зарић објаснио је да су прву фазу реконструкције храма финансијски успјешно затворили и да почиње реализација друге фазе.

"Што се тиче звоника то је сада завршено постављањем крста, а слиједи промјена столарије и свлачење фасадног дијела", рекао је Зарић, те додао да ће у наредних десетак дана то све бити завршено.

Крст су израдиле вриједне руке мајстора Жељка Марића, који је данас са радницима поставио крст на звоник.

Пензионисани протојереј-ставрофор Милорад Бајбић и протојереј-ставрофор Славољуб Тривић благословили су подизање крста на звоник.

Реконструкција цркве која датира из тридесетих година прошлог вијека, планирана је у три фазе.

Прва етапа радова обухвата изградњу новог крова и санацију куполе, те зидова и темеља, а храм би већ у мају требало да буде поново под кровом.

Храм је 1936. године освјештао тадашњи митрополит дабробосански Нектарије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана