На вријеме пријавити порез на доходак

Срна
На вријеме пријавити порез на доходак

БАЊАЛУКА- Пореска управа Републике Српске позвала је све пореске обвезнике, па тако и носиоце пољопривредних газдинстава, да поштују законом прописане рокове, на вријеме подносе пореске пријаве и плате пореске обавезе.

"Пореска управа ће и убудуће, као и до сада, бити на располагању свим пореским обвезницима, па тако и пољопривредницима, како би лакше једноставнији начин измирили своје пореске обавезе, те како би боље разумјели важеће прописе", саопштено је из Пореске управе Српске.

У саопштењу се подсјећа да је Пореска управа Републике Српске, у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, одржала низ састанака са носиоцима породичних пољопривредних газдинстава у Републици Српској како би их упознали са њиховим правима и обавезама.

Из Пореске управе наводе да су пољопривредници обвезници пореза на доходак по стопи од 10 одсто и да су обавезни да до 31. марта пријаве порез на доходак који су остварили у претходној години.

На састанцима пољопривредницима је објашњено да се код подношења пореских пријава за порез на доходак за 2021. и 2022. годину не ради о ретроактивном обрачунавању пореских обавеза, већ да су у питању заостале пореске обавезе које пољопривредници нису благовремено извршили, због чега им је Пореска управа и доставила опомене.

Како би олакшала извршавање пореских обавеза и смањила број потребних долазака у њихове просторије, Пореска управа је увела могућност да у име носилаца пољопривредних газдинстава у Српској предиспуни образац 1002 – мјесечна пријава пореза по одбитку, односно такозвани "при-филинг" /Пре-филлинг/, а који потом пољопривредници могу прегледати и преузети у мјесно надлежним подручним јединицама Управе.

Проведена је и медијска кампања за носиоце пољопривредних газдинстава који су путем електронских и штампаних медија, те путем ТВ и радио спотова информисани о тој новој услузи, а извршено је и креирање и штампање Пореског информатора за пољопривредна газдинства, која су потом дистрибуисана у подручне јединице Пореске управе, као и удружењима пољопривредника, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана