На Влашићу одржана вјежба служби заштите и спасавања

СРНА
Foto: Срна

САРАЈЕВО- На Влашићу је одржана провјера способности служби заштите и спасавања да заједно дјелују у спасилачким мисијама у зимским условима, уз кориштење савремених система за координацију и комуникацију у случају несрећа, саопштено је данас из Министарства безбједности у Савјету министара.

Уз обуку локалних служби заштите и спасавања за кориштење НИЦС система, одржана је и теренска вјежба, на којој је учествовало око 60 представника Министарства безбједности, Министарства одбране и Оружаних снага БиХ, ентитетских управа цивилне заштите и Одјељења за јавну безбједност Брчко дистрикта.

У вјежби су учествовали и Хеликоптерски сервис Републике Срспке, бањалучке ватрогасне јединице, као и припадници цивилних заштита Средњобосанског, Зеничко-добојског, Босанско-подрињског и Унско-санског кантона.

НИЦС је напредни систем за комуникацију и координацију акција спасавања, развијен уз подршку НАТО програма "Наука за мир и безбједност".

Примјена овог система се у неколико природних несрећа у БиХ показао као користан алат који је олакшао спасиоцима претрагу терена и правовремену размјену информација и координацију акција спасавања.

Министарство безбједности у Савјету министара ће у сарадњи са цивилним заштитама ентитета и Брчко дистрикта наставити обуке и подизање спремности цивилних заштита на локалном нивоу за кориштење нових технологија у случају природних и других несрећа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана