На УКЦ Српске први пут изведено видео-асистирано одстрањење урођене аномалије цријева

ГС
На УКЦ Српске први пут изведено видео-асистирано одстрањење урођене аномалије цријева

Хируршки тим Клинике за дјечију хирургију на челу са доктором Александром Брковићем, први пут је у УКЦ-у Републике Српске извео поштедно, видео-асистирано одстрањење урођене аномалије цријева која се назива Мекелов дивертикулум.

- Овај пионирски подухват наше Клинике за дјечије болести је изведен код дјечака у доби од двије и по године, који се јавио на гастроентеролошку обраду због појаве свјеже крви у столици. Сцинтиграфски је потврђено постојање Мекеловог дивертикулума, те је постављена индикација за оперативно лијечење - саопштено је из УКЦ-а.

Како наводе из УКЦ-а, операција је изведена дијелом лапароскопски када је аномални дио цријева изведен на рез на пупку, а затим је урађено одстрањивање аномалије и успостављање континуитета цријева. Оперативни и постоперативни ток протекли су уредно. Патолошки је потврђен Мекелов дивертикулум. Дјечак се након мјесец дана од операције осјећа добро и ужива у свакодневним активностима.

Лапароскопски асистирана ресекција Мекеловог дивертикулума носи бројне бенефите за самог пацијента. Предности се огледају у краћем трајању операције, поштеди у смислу да се избјегавају велики и болни хируршки резови на стомаку, мањем постоперативном болу, ранијем изласку из болнице, као и много бржем опоравку и повратку редовним активностима, наводе из УКЦ-а.

- Поменути патолошки ентитет представља заостајање примитивног цријевног канала, познатог као омфаломезентерични канал. Први пут је описан од стране Фабрициуса Хелдануса, а дефинитивни назив и анатомски опис према коме и носи назив дао је у 19. вијеку њемачки анатом Јохан Фридрих Мекел. Присутан је у око два одсто свјетске популације, те се у одређеном проценту може манифестовати током живота. Најчешће животно доба у којем се манифестује је око друге до треће године живота - додају из УКЦ-а.

Типична манифестација је појава крви у столици и бола у стомаку. Крварење може бити масивно и животно угрожавајуће, те је проузроковано активацијом ектопичне слузнице желуца или панкреаса, чије ензимско дејство доводи до оштећења слузнице танког цријева.

- Иницијални третман захтијева хоспитализацију и гастроентеролошку обраду, која може да подразумијева гастроскопију, колоноскопију, те када се искључе други потенцијални узроци гастроинтестиналног крварења спровођење сцинтиграфског испитивања. Новије смјернице у дијагностиковању и лијечењу поменутог урођеног патолошког ентитета, као методу избора препоручују примјену лапароскопске експлорације која уједно може бити како дијагностичка, тако и терапијска/хируршка метода - истичу из УКЦ-а.

Из УКЦ-а Српске посебну захвалност упутили су тиму инструментарки, асистената и анестезиолога, као и доктору Благоју Грујићу који је на несебичан начин савјетовао и помогао током оперативног захвата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана