На тротинет само са дозволом

Јана Кезић
На тротинет само са дозволом

БАЊАЛУКА - Електрични тротинети све су популарнији у Српској, али убудуће неће моћи да их возе особе млађе од 14 година, а услов је и да они који немају возачку дозволу прођу неопходну обуку, која ће их коштати и до 200 марака.

Примјена Правилника о начину и поступку издавања идентификационе потврде за лако лично електрично возило почиње сутра, а нова правила, између осталог, подразумијевају технички преглед и регистрацију, односно посједовање идентификационе потврде и наљепнице, што ће коштати 20 КМ. Министар саобраћаја и веза РС Недељко Ћорић рекао је јуче током превентивне активности под називом “Возимо безбједно електричне тротинете”, да је Српска прва у окружењу увела електричне тротинете у систем у оквиру измјена Закона о безбједности саобраћаја.

Он је објаснио да су ова возила разврстана у четири класе те да је првом и трећом категоријом дефинисано кретање до шест километара на час и ту важе иста правила као и за пјешаке, док друга и четврта категорија подразумијевају кретање до 25 километара на час и важе иста правила као и за бициклисте. Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја Српске Милија Радовић рекао је да они који немају возачку дозволу морају имати потврду о познавању саобраћајних прописа, као што је она за возача мопеда, те да је доња старосна граница за управљање 14 година. Директор Агенције за безбједност саобраћаја Српске Младен Петровић сматра да ће законске измјене утицати на већу безбједност у саобраћају. Самостални виши стручни сарадник за односе с јавношћу и међународну сарадњу АМСРС Перица Пећанац казао је за “Глас Српске” да је циљ упутити возаче како се правилно користе електрични тротинети ради веће безбједности.

Члан Савјета за безбједност саобраћаја града Бањалука и власник бањалучке ауто-школе “Мир” Миленко Јаћимовић каже да кандидати који желе потврду о познавању саобраћајних прописа морају имати минимално 14 година старости и љекарско увјерење.

- Они у ауто-школи похађају едукацију од 12 наставних часова. Након положеног пробног теста полажу тест у Испитном центру при Заводу за образовање одраслих. Ако кандидат положи, добија потврду у виду мини-дозволе са сликом на којој пише да има право управљања мопедом, скутером, бициклом са мотором, а сада ће писати и електричним тротинетом - рекао је Јаћимовић. Комплетан тај процес, како каже, кошта од 150 до 200 марака.

Власник ауто-школе “Думоњић” из Дервенте Младен Думоњић је објаснио да је за полагање кандидату потребна и сагласност родитеља.

- Обуке су само теоријске, а кандидати немају практично управљање, а ја у својој школи одрадим и бесплатну обуку у пракси ако они то желе. То добро дође дјеци од 14 година, која нису у потпуности зрела - рекао је Думоњић додајући да је теоријски дио исти као за полагање Б категорије, само је на испиту мање испитних питања.

Увоз

Да се грађани у БиХ радо одлучују за куповину електричних тротинета и бицикала, потврђују и подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ, према којима је за седам мјесеци ове године вриједност увезених ових возила премашила 5,5 милиона марака, док је тај број лани износио 4,9 милиона. Како су навели за “Глас Српске”, највише их је стигло из Кине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана