На суђењу за аферу "респиратори" свједочила директор клинике за анестезију

Срна
На суђењу за аферу "респиратори" свједочила директор клинике за анестезију

САРАЈЕВО - Шеф Клинике за анестезиологију на Клиничком центру Универзитета у Сарајеву /КЦУС/ Амела Катица Мулалић рекла је у наставку суђења у афери "респиратори" да су се све врсте респиратора у овом центру квариле, те се није могла сјетити да ли су се респиратори "АЦМ812А" кварили више у односу на друге и да ли је било оних који се нису могли поправити.

На суђену у Суду БиХ Мулалићева је, као свједок одбране тадашњег директора Федералне управе цивилне заштите Фахрудина Солака, објаснила да су током марта и априла 2021. године заједничком одлуком Кризног штаба КЦУС-а изнесене потребе ове институције, међу којима је су били респиратори.

"Нико није могао предвидјети, требали су нам првенствено респиратори које нисмо имали", рекла је свједок, објаснивши да не постоје респиратори који су произведени само за ковид пацијенте, већ да су намијењени свим болесницима изузетно тешког општег стања, преноси "Бирн". Према њеним ријечима, рано се почело "судити респираторима", те да се требало сачекати мишљење сервисера.

Она је навела да је постојао страх и отпор према кориштењу ових респиратора, да су и пацијенти због тога касно долазили.

Она је објаснила на који начин функционише респиратор "АЦМ812А" и која је његова важност. "Створило се велико неповјерење према докторима, према апарату", рекла је она. На питање тужиоца Тужилаштва БиХ да ли је њу као шефа ико питао шта је најпотребније, она је рекла да је нико није ништа питао, те да су постојале донације преко којих су добијали потребне ствари.

Свједок је навела да је добијено 30 респиратора, те да се не може сјетити колико их је било у функцији, али да зна да није било ниједне инцидентне ситуације.

Адвокат Марсела Бајрамовић наставила је улагање материјалних доказа, међу којима су понуде које су достављане Федералној управи цивилне заштите, на које се Тужилаштво БиХ није противило, али су рекли како се неким доказима из овог сета потврђују наводи који су описани у оптужници.

Бајрамовићева је као доказе уложила и записнике о примопредаји респиратора, те одлуку расподјеле респиратора. На данашњем рочишту завршено је улагање материјалних доказа Солакове одбране, а на неке од ових доказа Тужилаштво је имало приговор релевантности.

Суд БиХ суди премијеру ФБиХ Фадилу Новалићу, Солаку, министру финансија ФБиХ Јелки Милићевић и власнику предузећа "Сребрена малина" Фикрету Хоџићу због спорне набавке 100 кинеских респиратора у вриједности од 10.530.000 КМ. Наставак суђења је заказан за 12. октобар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана