На сајму у Новом Саду промовисано и заштићено станиште „Тишина“

Срна
Foto: Срна

ШАМАЦ - Општина Шамац је, уз сусједне општине из Посавине, учествовала на петом „Сајму завичаја - завичај кроз привреду, туризам и културу“ у Новом Саду и представила своје привредне и туристичке потенцијале, те промовисала заштићено станиште „Тишина“.

Шамачки штанд био је попуњен промотивним материјалом којим је општина представила своју историју, знамените личности које су потекле са подручја Шамца, те активности усмјерене на помоћ привреди и будућим инвеститорима и на његовање културне баштине српског народа, традиције, обичаја, а за посјетиоце је организована и подјела пригодних ситних поклона.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић изјавио је да је овај сајам јединствено мјесто за размјену искустава и упознавање о култури сународника из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Хрватске, Мађарске и других крајева, који на посебан начин његују идентитет.

Општина Шамац је обезбиједила бесплатно путовање на Сајам представницима Књижевног клуба „Савовање“, а присуствовали су и представници шамачког Црвеног крста, Културно-умјетничког друштва /КУД/ „Посавина“ из Црквине, КУД „Ново Село“, Удружење жена из Баткуше.

На подручју општине Шамац у сливу ријеке Саве налази се мочварно-барски комплекс који чине мочваре и баре Мала Тишина, Велика Тишина и Жандрак, а ово заштићено станиште има важну улогу, како за бројне биљне и животињске врсте, тако и за хидролошку стабилност и заштиту од поплава.

Укупна површина заштићеног станишта „Тишина“ је 196,49 хектара. До сада је на овом подручју регистровано 130 врста птица, 21 врста риба и око 175 врста биљака од којих су већина водене.

Пети „Сајам завичаја - завичај кроз привреду, туризам и културу“, који традиционално окупља Србе из цијелог региона, отворен је јуче у Новом Саду, у организацији Фонда за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, за чији рад средства обезбјеђује Покрајинска влада Војводине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана