На сајму привреде у Мостару  18 компанијa из Србије

Срна
Foto: Архива

БЕОГРАД- На 23. Међународном сајму привреде у Мостару, који почиње сутра, извозну понуду представиће 18 компанија из Србије из сектора пољопривреде и прехрамбене индустрије, металске, текстилне, хемијске и индустрије прераде дрвета.

Ова манифестација, која ће трајати до 9. априла, добра је прилика за компаније из Србије да представе своје производе, ојачају постојеће и успоставе нове пословне везе са партнерима из БиХ, региона и осталим излагачима, саопштено је из Привредне коморе Србије /ПКС/.

Током трајања сајма предвиђена је и подсајамска манифестација - Сајам туризма Мостар, која ће представити и промовисати туристичке потенцијале и повезати понуде туристичких агенција.

Предсједник ПКС-а Марко Чадеж рекао је да је, упркос глобалној кризи, приоритет ове коморе интернационализација и повезивање компанија у региону и свијету.

"Трудимо се да компаније из Србије повезујемо што више са страним тржиштима и страним партнерима", истакао је Чадеж.

У организацији ПКС-а и Развојне агенције Србије на Националном штанду Србије у Мостару представиће се "Јовић сервис и ремонт" - производња виљушкара, "Техно-економик" који се бави израдом школског намјештаја, производња веша "Пироћанац", "Еуропласт Динић" који се бави израдом намјештаја од пластике, те произвођач вина и безалкохолних пића "Рубин" Крушевац.

Своје производе представиће и производња пластичне амбалаже "МПМ полипласт", "Галеб метал пек" који производи металне затвараче, "Индустрија меса Недељковић", израда алуминијумских врата и прозора "Техномаркет", производња кекса "Медела", "Албус" - производња средстава за хигијену, те израда пластичних цијеви "Изолир".

Биће представљени и производња сосева и зачина "МИН-комерц", "Арт ивал" - производња чоколада, израда производа од гуме "Тигар", производња хемијских средстава "Проген солушнс", "ДПС клас груп" - производња брашна, те производња предива за текстилну индустрију "Дунав Гроцка".

Привредне коморе Крушевца, Ужица и Краљева организују посјету Сајму у Мостару за 20 српских компанија из ових регија.

Коморски инвестициони форум западног Балкана /КИФ ЗБ/, чији је предсједник Чадеж, предводи привредну делегацију Балкана коју чини 30 компанија пољопривредно-прехрамбене индустрије са фокусом на органску производњу и циркуларну економију.

Мостарски сајам привреде хттпс://www.мостар-фаир.цом/бс... по броју излагача и посјетилаца, једна је од најважнијих сајамских изложби у БиХ.

На простору од око 30.000 метара квадратних окупља сваке године излагаче из више од 20 земаља региона и ЕУ.

Ове године земља партнер је Мађарска, а Србија је то била 2018. године.

У протеклој деценији робна размјена Србије и БиХ је удвостручена уз раст и суфицит на страни Србије.

БиХ је пети спољнотрговински партнер Србији, треће извозно тржиште и осма дестинација по увозу.

Прошле године размјена између Србије и БиХ повећана је за око 600 милиона евра и вриједила је 2,34 милијарде евра, односно 34 одсто више него 2020. године.

Извоз робе из Србије у БиХ порастао је за 352 милиона евра или скоро 30 процената и премашио 1,5 милијарди евра.

Суфицит је достигао 782,3 милиона евра, 105,2 милиона евра више, у поређењу са 2020. годином.

Са партнерима у БиХ послује више од 7.600 компанија из Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана