На рецепт нови лијекови у Српској

Агенције
На рецепт нови лијекови у Српској

БАЊАЛУКА - Фонд здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске уврстио је на листу шест нових лијекова који се издају на рецепт и од сутра ће бити доступни осигураницима.

"Ријеч је о лијековима за лијечење хроничне бубрежне болести повезане са дијабетесом типа два код одраслих, за обољеле од улцерозног колитиса, од бронхијалне астме, за лијечење неплодности, те терапији за дјецу због поремећаја узрокованог недовољним излучивањем хормона раста, саопштио је ФЗО РС.

На Листу А уводи се нови лијек "соматрогон" за дјецу узраста од три до 18 година који имају поремећај узрокован недовољним излучивањем хормона раста, који се апликује једном седмично што представља значајну олакшицу пацијентима.

На листи лијекова се налази још један лијек који регулише хормон раста, али је тренутно његова глобална несташица, због чега је стручна комисија предложила да се уведе још један лијек како би се побољшала доступност терапије и омогућило ефикасније лијечење.

"Напомињемо да ће и овај лијек Фонд у потпуности финансирати, јер су дјеца до 18 година ослобођена плаћања партиципације", саопштено је из Фонда.

На Листи Б, гдје сви осигураници без изузетка издвајају доплату од 50 одсто, уводе се три нова лијека и то за лијечење бронхијалне астме, хроничне бубрежне болести повезане са дијабетесом типа два код одраслих, те за лијечење акутних епизода и одржавање ремисије улцерозног колитиса.

"Ријеч је о лијековима који ће значајно допринијети ефикаснијем лијечењу, па се тако финансирањем новог лијека за осигуранике који имају астму /"монтекуласт филм" - таблете/ очекује да ће смањити потребу кориштења симптоматских лијекова.

"Будући да је овај нови лијек једини у лијечењу астме који је у фиксној дози без потребе подешавања, значајно ће олакашати пацијентима примјену ове терапије", наведено је у саопштењу.

Поред Листе А и Б, од 1. јула се и на Листу А1, гдје се налазе нерегистровани лијекови на тржишту БиХ, уводе два нова лијека - за лијечење неплодности "кломифен" и "цинаризин" за контролу вртоглавице, зујања у ушима, те осјећаја мучнине и повраћања изазваних поремећајима равнотеже.

"Оба ова лијека нису регистрована у БиХ, а уврштавањем на Листу А 1 омогућиће се њихова доступност и значајно унаприједити квалитет лијечења", наводе из Фонда.

Такође, на приједлог Савеза за ријетке болести Републике Српске, сва храна за посебне медицинске намјене коју Фонд финансира и која је до сада на рецепт прописивана за одређене дијагнозе ријетких болести, од сутра ће бити доступна за све обољеле регистроване у Центру за ријетке болести Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске.

"Будући да су осигураници који болују од ријетких болести ослобођени плаћања партиципације и ову храну ће, такође, на рецепт у потпуности добијати о трошку Фонда", наведено је у саопштењу.

Из Фонда су навели да је финансирање и увођење нових лијекова на листе континуирана пракса с циљем побољшања доступности терапија и ефикаснијег лијечења.

Подсјећају да су  почетком године на Листу лијекова, који се издају на рецепт, уврштене нове терапије, што само потврђује опредјељење да Фонд када год се створе финансијске могућности уврштава нове терапије како би осигураници што мање новца издвајали за лијекове.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана