На путевима Српске лани погинуо 101 пјешак

Срна
Foto: Срна

ЗВОРНИК - На подручју које покрива Полицијска управа Зворник прошле године у саобраћају су страдала два пјешака, док је 101 пјешак погинуо на путевима Републике Српске, рекао је данас представник Ауто-мото савеза (АМС) Српске Дарко Станковић.

Станковић је, на предавању које је одржао ученицима подручне Основне школе "Петар Кочић" у Тршићу код Зворника, рекао да Министарство унутрашњих послова, Министарство саобраћаја и веза, Агенција за безбједност саобраћаја и АМС Републике Српске спроводе активности под називом "Буди видљив - не буди фигура", с циљем повећања безбједности пјешака у саобраћају.

"Безбједност пјешака у саобраћају најбоље се може постићи повећањем видљивости пјешака у ноћним и условима смањене видљивости", навео је Станковић и додао да се већина саобраћајних незгода у којима страдају пјешаци догодила у ноћним условима саобраћаја, ван насељених мјеста, на отвореном и неосвијетљеном дијелу пута. Он је скренуо пажњу на опасности са којима се пјешаци свакодневно сусрећу, а то је најчешће кретање коловозом, кретање отвореним дионицама пута гдје нема тротоара и уређених пјешачких стаза, те кретање у смањеним условима видљивости и ноћу.

Станковић је нагласио да је неопходна употреба флуоресцентног, односно свјетлоодбојног прслука и других рефлектујућих материјала у касним часовима како би пјешаци били видљивији другим учесницима у саобраћају. Истичући да треба да смање брзину возила, односно да возе са повећаном опрезношћу, нарочито на дионицама путева и зонама гдје се може очекивати повећано кретање пјешака, Станковић је рекао да се возачима указује и на значај исправности и чистоће уређаја за освјетљавање пута и возила како би на вријеме могли уочити пјешаке у ноћним и условима смањене видљивости.

Наводећи да ће овакво предавање бити одржано данас и у подручној ОШ "Кнез Иво од Семберије" у Хасама код Бијељине, Станковић је напоменуо да су и на подручју Полицијске управе Бијељина прошле године у саобраћају погинула два пјешака. "Због тога су одабрани Тршић и Хасе, односно ове двије школе, како би што више пјешацима указало на значај опрезности у саобраћају, чиме би се избјегле и нежељене посљедице", рекао је Станковић. Секретар Ауто-мото друштва "Семафор" из Зворника Владанка Јешић навела је да ће ученицима након предавања бити уручене свјетлоодбојне траке, свјетлоодбојни привјесци, те свјетлоодбојне наљепнице за ранац и мириси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана