На православном гробљу у Ковачићима срушено осам споменика

СРНА
На православном гробљу у Ковачићима срушено осам споменика

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - На православном сеоском гробљу у мјесту Ковачићи, у општини Кладањ, срушено је осам споменика, потврдио је Срни предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ Ђорђе Радановић.

Позивајући се на информације Срба који су избјегли са подручја општине Кладањ, Радановић је рекао да се инцидент догодио прије неколико дана и да су срушени споменици породица Милетић, Алексић и Савић.

Према његовим ријечима, у свим некадашњим српским селима извршено је масовно уништавање споменика, док је парох Дарко Кујунџић, који покрива ову општину, потврдио да је срушено више од 60 одсто споменика.

"У мјесту Витањ Бошњаци разваљују ограду око цркве, напасају стоку. У селу Оловци Срби се једном годишње окупљају и поставе крст на улазу у гробље, али он увијек буде исјечен или сломљен", рекао је Радановић.

Он је подсјетио да је у центру Кладња до 1941. године постојала велика православна црква која је срушена и никада није обновљена, а земљиште је узурпирано, а сада је на том мјесту планирана изградња пијаце.

"Општинске власти не планирају да врате земљиште Српској православној цркви, а један од ранијих начелника је рекао - `да смо хтјели цркву не бисмо је рушили 1941 године`", навео је Радановић.

У мјестима гдје су живјели Срби постојали су и споменици жртвама Другог свјетског рата, али су и они срушени.

"Евидентно је да су сви ови инциденти дио синхронизоване активности групе људи против свега што је било српско", констатовао је Радановић.

Радановић је навео да су у Ковачићима до 1991. године живјела 83 српска становника, а на подручју општине Кладањ 3.299 Срба који су већински народ у 15 насеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана